Ovo je najprodavaniji Android telefon na svetu u prvoj polovini ove godine

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema najnovijem izveštaju kompanije Omdia, prvih šest meseci 2024. godine donelo je interesantne rezultate na tržištu pametnih telefona. Iako je Apple tradicionalno dominirao prodajnim listama, izveštaj za prvu polovinu 2024. godine pokazuje da Android telefoni polako hvataju korak sa iPhone modelima.

Na samom vrhu liste najprodavanijih telefona očekivano se nalaze iPhone 15 Pro Max i iPhone 15, ali zanimljivo je da treće mesto zauzima Samsung Galaxy A15 4G. Ovaj podatak je ohrabrujući za Android platformu, pogotovo jer ukazuje na rastuću popularnost pristupačnijih Android modela.

Samsung Galaxy S24 Ultra zauzeo je peto mesto na listi, što dodatno ističe prisustvo Android uređaja među najprodavanijima. Ovo je prvi put od 2020. godine da su dva Android telefona u prvih pet na globalnoj listi popularnosti.

Android uređaji u top 10

Pored Galaxy A15 4G i Galaxy S24 Ultra, još nekoliko Android modela se našlo u prvih deset. Na sedmom mestu je Samsung Galaxy A15 5G, dok osmo mesto pripada Xiaomi Redmi 13C, a deseto Samsung Galaxy A05. Ovi rezultati potvrđuju rast interesovanja za povoljnije Android telefone, posebno u srednjem i nižem cenovnom rangu.

Iako Apple i dalje dominira, zauzimajući polovinu top 10 liste, Android telefoni su svakako postigli značajan uspeh. Ipak, nije sve išlo po planu za Apple, jer je iPhone 15 Plus razočarao sa samo 3.7 miliona prodatih primeraka, završivši tek na 28. mestu. S obzirom na slabije performanse ovog modela, ostaje da vidimo kako će iPhone 16 Plus proći na tržištu.

Ovi podaci potvrđuju da, iako Apple zadržava jaku poziciju na tržištu, Android telefoni polako osvajaju sve više korisnika, posebno u kategoriji pristupačnih modela.

(Telegraf.rs)