Mislili smo da ovo nikada nećemo videti: Torrent aplikacije za iPhone su sada dostupne u EU

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple striktno zabranjuje torrent aplikacije u svojoj iOS prodavnici, tvrdeći da se često koriste za kršenje autorskih prava

Foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock.com

Torrent aplikacije za iPhone su sada dostupne na AltStore PAL kao deo prve grupe aplikacija nezavisnih programera, tri meseca nakon što je ovo alternativno tržište iOS aplikacija pokrenuto u Evropskoj uniji. Tri od četiri nove aplikacije ekskluzivne su za AltStore PAL i nisu dostupne na zvaničnom Apple App Store-u. Ove aplikacije, koje nisu razvili AltStore PAL ko-kreatori, uključuju dve aplikacije za torrentovanje i jednu društvenu aplikaciju za upoznavanje.

Nove aplikacije uključuju iTorrent, torrent klijent za iOS koji radi bez potrebe za jailbreak-om, i qBitControl, udaljeni klijent za qBittorrent namenjen iOS uređajima. PeopleDrop je društvena platforma za upoznavanje koja omogućava korisnicima da se povežu sa drugim ljudima u stvarnom vremenu. Pored njih, tu je i UTM SE, aplikacija koja omogućava emulaciju operativnih sistema poput Windows-a, Linux-a i macOS-a na iOS uređajima.

UTM SE je jedina aplikacija iz ove grupe koja je već dostupna na zvaničnom Apple App Store-u, nakon što je prošla odobrenje početkom ovog meseca. Tim AltStore-a je značajno doprineo ovom uspehu nakon što je Apple prvobitno odbio aplikaciju u junu.

Apple striktno zabranjuje torrent aplikacije u svojoj iOS prodavnici, tvrdeći da se često koriste za kršenje autorskih prava. Međutim, sa stupanjem na snagu Digital Markets Act-a u EU, Apple je izgubio deo kontrole nad svojim ekosistemom, omogućavajući korisnicima više slobode i rizika pri izboru aplikacija koje žele da instaliraju.

(Telegraf.rs)