Zamena za Android dobija podršku za Android aplikacije: Huawei korak bliže svom operativnom sistemu?

Prema nezvaničnim informacijama iz Kine, korisnički interfejs mobilne verzije HarmonyOS-a sličan aktuelnom Huawei EMUI 11 interfejsu

Foto: Huawei

Kineski tehnološki gigant Huawei, koji je rad na svom operativnom sistemu od poslednjih meseci uveo u fazu završnih testiranja, nedavno je objavio HarmonyOS 2.0 verziju za liniju svojih proizvoda.

Sada se očekuje da bude objavljena objavljena i verzija iste platforme namenjena pametnim telefonima (Developer Beta build).

Neki dojavljivači iz Kine tvrde da se HarmonyOS 2.0 Beta za telefone već isporučuje nekim developerima. Izgleda i da je taj operativni sistem postao fluidniji, zahvaljujući ažuriranom kernelu, piše GizmoChina.

Prema njihovim informacijama, korisnički interfejs je sličan aktuelnom Huawei EMUI 11 interfejsu, ali bi mogao da se razlikuje kada kompanija konačno objavi stabilnu verziju.

Ono što je, međutim, najznačajnije u ovoj objavi je da nova verzija operativnog sistema podržava i Android i HarmonyOS aplikacije. Ukoliko se ispostavi kao tačno, to će biti značajan korak za Huawei ka potpunoj zameni Android operativnog sistema na svojim pametnim telefonima.

Tu zamenu kineska kompanija pokušava da sprovede još od trenutka kada joj je američka administracija zabranila da koristi Google servise, podseća Benchmark. A nakon objave HarmonyOS 2.0 Smartphone Developer Beta verzije u Kini 16. decembra, očekuje se da će eksperti Huaweije objasniti glavne funkcije i alatke za razvoj platforme.

Video: Ova aplikacija prevodi sve što vaša mačka mjaukne u ljudski glas

(Telegraf.rs)