Sada i zvanično: Stigao je Android 11

Nova verzija nije dostupna samo za Google-ove Pixel telefone, već i za uređaje drugih proizvođača...

Foto: Google

Nakon više meseci objavljivanja različitih beta verzija, Google je konačno i zvanično lansirao Android 11. Nova verzija je  od utorka, nije dostupna prvenstveno za Google Pixel pametne telefone, ali i za OnePlus, Xiaomi, Oppo i Realme uređaje.

Google očekuje da će "više partnera lansirati i/ili nadograditi svoje uređaje tokom narednih meseci", pa korisnici Androida u predstojećem period mogu da očekuju ažuriranja (na onim novijim uređajima kod kojih će OS moći da se nadogradi na novu verziju).

Android 11 dodaje niz novih funkcija Google-ovom mobilnom operativnom sistemu. Manje je usmeren na dodavanje novih funkcionalnosti samom operativnom sistemu, a više na olakšavanje upravljanja brojnim opcijama koje Android telefoni već obavljaju, piše The Verge.

Najveću promenu predstavlja način na koji Android 11 "obrađuje" razgovore, grupišući notifikacije iz aplikacija za razmenu poruka u poseban padajući meni. Dodat je i novi interfejs u obliku oblačića, u stilu Facebook Messenger-a, da bi one bile pristupačnije korisniku.

Od ostalih noviteta tu su nove kontrole za multimedijalne sadržaje, novi "skrinšot" interfejs ekrana, meni za upravljanje pametnim kućama, kao i restriktivnija podešavanja dozvola.

I pored toga što će Android 11 biti dostupan za pametne telefone više proizvođača, ipak postoji nekoliko funkcija koje će ostati ekskluzivne za Google Pixel uređaje. Tu su i nova funkcija za deljenja AR (proširena stvarnost) lokacija, koja treba da olakša druženje sa prijateljima, kao i Google-ove funkcije Smart Reply i Gboard za više čet aplikacija kao i "pametno imenovani folderi".

(Telegraf.rs)