Jedan od najvažnijih resursa na internetu ponovo dostupan, ali sa ograničenjima nakon sajber napada

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock.com

Nakon sajber napada koji je pre nedelju dana oborio jedan od najvažnijih resursa na internetu, Internet Archive se vratio na mrežu, ali u ograničenom, "read-only" režimu. Napad je doveo do ozbiljnog prekida rada platforme, uključujući krađu podataka i prekidanje pristupa popularnoj Wayback Machine funkciji.

Internet Archive je postao nedostupan 9. oktobra nakon DDoS napada, a potvrđeno je da je baza podataka sa informacijama o 31 milionu korisničkih naloga kompromitovana.

Prema osnivaču Internet Archive-a, Brusteru Kejlu, servis je trenutno dostupan u "provizionalnom" stanju, što znači da se sadržaj može pregledati, ali nije moguće dodavati nove stranice u arhivu. Iako je pristup Wayback Machine-u ponovo omogućen, korisnici još uvek ne mogu da arhiviraju nove stranice. Ovaj prelazni period omogućava timu Internet Archive-a da radi na ojačavanju sistema kako bi se sprečili budući napadi.

U prethodnim nedeljama, tim je radio na obnavljanju ključnih usluga, uključujući vraćanje pristupa mejlovima i bibliotekama, dok se infrastruktura pregledala i jačala protiv potencijalnih novih pretnji. Ovaj incident dolazi ubrzo nakon što je Google počeo da koristi linkove iz Wayback Machine-a u svojim pretragama, čime je arhiviranje starih verzija veb stranica postalo još značajnije.

Sigurnosni izazovi i ukradeni podaci

Pored tehničkih problema koje je napad izazvao, hakeri su uspeli da ukradu podatke kao što su email adrese, korisnička imena i heširane lozinke za više od 31 milion korisnika. Platforma "Have I Been Pwned" je potvrdila krađu podataka, što je podiglo bezbednosne zabrinutosti kod korisnika širom sveta.

Iako su se servisi postepeno vraćali, Internet Archive je i dalje u stanju povećanog opreza, dok tim radi na dodatnim unapređenjima kako bi se obezbedila dugoročna stabilnost platforme.

(Telegraf.rs)