Mitovi o dark web-u: Šta je zapravo istina iza priča o ovom delu interneta?

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock.com

Dark web, skriveni deo interneta, često je obavijen mitovima i predrasudama.

Iako mnogi veruju da je dark web rezervisan za kriminalce, istina je da ovaj deo interneta ima mnogo širu svrhu.

Evo četiri mita o dark web-u koji i dalje opstaju, iako su daleko od istine.

1. Da li je korišćenje dark web-a nezakonito?

Jedan od najčešćih mitova o dark web-u je da je njegovo korišćenje automatski nezakonito. U stvarnosti, sam pristup dark web-u nije protivzakonit u mnogim zemljama, uključujući Srbiju. Dark web je nastao kao rezultat istraživanja američke mornarice 1990-ih, sa ciljem poboljšanja bezbednosti internet komunikacija. Danas, mreže kao što je Tor omogućavaju korisnicima anonimni pristup internetu, što je posebno korisno za aktiviste i novinare koji žele da zaštite svoju privatnost.

2. Crno tržište je lako dostupno

Često se misli da je na dark web-u lako doći do nelegalnih proizvoda poput oružja ili droge, zahvaljujući zloglasnim pričama o "Silk Road"-u. Međutim, pristup crnim tržištima na dark web-u nije tako jednostavan. Potrebno je znanje i veza sa prodavcima koji će, u većini slučajeva, prvo proveriti da li ste legitimni. Legalne aktivnosti, poput sigurne razmene informacija između novinara i uzbunjivača, takođe su prisutne na dark web-u.

3. Pristup dark web-u je složen

Još jedan mit je da je potreban visok nivo tehničkog znanja kako bi se pristupio dark web-u. Istina je da je dovoljno preuzeti odgovarajući softver, kao što je Tor pretraživač, kako bi se lako povezali sa ovim delom interneta. Uz pravilan softver, dark web postaje pristupačan skoro svima, a pretraga zahteva aktivno traženje skrivenih sajtova, jer ih ne možete pronaći putem Google-a.

4. Hakeri su svuda na dark web-u

Mnogo ljudi veruje da su korisnici dark web-a konstantno pod napadom hakera. Iako opasnosti poput fišing napada i prevara postoje, većina korisnika dark web-a se bavi anonimnošću i sigurnošću. Ako koristite VPN i pretražujete oprezno, rizik od hakerskih napada može se značajno smanjiti.

(Telegraf.rs)