Google najavljuje postepeno ukidanje kolačića trećih strana kao deo Privacy Sandbox inicijative

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija planira da započne proces eliminacije kolačića već sledeće godine

Foto: Shutterstock.com

Google je nedavno objavio svoj plan za postepeno eliminisanje kolačića trećih strana u Chrome pregledaču, što predstavlja značajan korak u pravcu zaštite privatnosti korisnika interneta. Ovaj potez, koji je deo šire inicijative poznate kao Privacy Sandbox, ima za cilj da balansira između zaštite privatnosti korisnika i očuvanja osnovnih funkcionalnosti veba koje su trenutno zavisne od kolačića.

Kompanija planira da započne proces eliminacije kolačića u 2024. godini, sa početnim testiranjem koje će obuhvatiti 1% korisnika. Nakon uspešnog testiranja, planira se šire ukidanje kolačića trećih strana u trećem kvartalu iste godine.

Kolačići treće strane, koji su do sada bili kamen temeljac digitalnih reklama, omogućavaju oglašivačima da prate ponašanje korisnika na različitim veb sajtovima. Ovo omogućava kreiranje detaljnih korisničkih profila i prilagođavanje reklamnih kampanja. Međutim, ovakva praksa predstavlja rizik po privatnost korisnika, jer uključuje intenzivno praćenje njihovih aktivnosti na mreži.

Google se, shodno tome, odlučio za fazni pristup ovoj inicijativi, kako bi osigurao kompatibilnost i minimalan uticaj na korisničko iskustvo. Tokom inicijalne faze testiranja, cilj je identifikovati i rešiti sve potencijalne probleme, dok će u međuvremenu biti primenjena privremena rešenja i korisničke kontrole u Chromeu.

Nakon uklanjanja kolačića trećih strana, oglašivači će biti podstaknuti da koriste Google-ove Privacy Sandbox API-je, koji su dizajnirani da omogućuju prikazivanje oglasa na osnovu izračunatih interesovanja korisnika, uz poštovanje standarda privatnosti.

Google nije jedini koji preduzima ovakve korake; glavni konkurenti kao što su Firefox i Safari već imaju ugrađene mere za blokiranje kolačića trećih strana.

Ova inicijativa se nadovezuje na ranije napore Googlea u cilju poboljšanja privatnosti korisnika, uključujući uvođenje Privacy Sandboxa i testiranje funkcije zaštite IP adresa, koja korisnicima omogućava da sakriju svoje IP adrese kroz upotrebu proksi servera, smanjujući tako mogućnost tajnog praćenja na mreži.

(Telegraf.rs)