Društvena mreža X usporava linkove ka sajtovima sa kojima se Mask javno sukobljavao

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ilon Mask izgleda koristi X da "kazni" sajtove koje smatra svojim protivnicima, usporavajući internet saobraćaj ka tim veb lokacijama

Foto: Leefuji / Shutterstock.com

Društvena mreža X, ranije poznata kao Twitter, sada, čini se, usporava linkove ka sajtovima sa kojima se njen vlasnik, Ilon Mask, ranije javno sukobljavao. Korisnici su uočili da pristup sajtovima New York Times, Mastodon, Bluesky, Threads i Substack preko platforme X traje znatno duže - čak oko pet sekundi duže nego inače.

Prvi izveštaji o ovom usporavanju potekli su sa foruma Hacker News, a situacija je dodatno osvetljena izveštajem Washington Posta. Iako nema zvanične potvrde, sve upućuje na to da je ovaj potez namerno osmišljen, s obzirom na Maskove prethodne javne sukobe sa pomenutim sajtovima.

Portparol New York Timesa potvrdio je da su svesni izveštaja o usporavanju i izrazio zabrinutost zbog potencijalnog ciljanog pritiska na njihovu medijsku kuću bez jasnih razloga, prenosi Engadget.

Osnivači Substacka, Kris Best, Hamiš Mekenzi i Džerad Seti, osudili su ovakvo ponašanje platforme X i izrazili nadu da će se odluka o uvođenju kašnjenja na linkove prema Substacku preispitati.

Kompanija X nije odgovorila na zahtev za komentar, što je u skladu s praksom koja traje otkako je Mask otpustio komunikacioni tim kompanije nakon preuzimanja vlasništva.

(Telegraf.rs)