Reddit danas protestuje: Hiljade podforuma nedostupno zbog kontroverznih odluka platforme

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika je verovatnoća da ste danas ušli na Reddit i primetili da se nešto čudno dešava

Foto: Mehaniq / Shutterstock.com

U ovom trenutku, hiljade podforuma na Redditu, bolje poznatih kao "subreddits", nije dostupno. Ovaj masovni prekid je rezultat velikog protesta zajednica na Redditu protiv aktuelnih politika platforme. U osnovi ovog sukoba nalaze se sporne takse koje Reddit planira da uvede za alternativne aplikacije koje koriste njihove API-jeve.

Ranije ove godine, u aprilu, Reddit je najavio bitne promene. Na svojoj blog stranici, platforma je potvrdila je da će početi da naplaćuje pristup svojim API-jevima određenim developerima. Ovaj blog post, verovatno namerno nejasno sročen, upućivao je na to da će "novi premijum pristup API-jevima biti dostupan za developere kojima su potrebne proširene opcije, veća upotreba i šire ovlašćenja". U suštini, developerima koji koriste veću količinu podataka Reddit će izdavati veće račune.

Sajtovi kao što je Reddit, baš kao i svi drugi, moraju da generišu prihod. Problem nastaje kada se uzmu u obzir visoke takse koje planiraju da uvedu. Izgleda da je cilj da se eliminišu alternativne aplikacije kako bi korisnici bili prisiljeni da koriste zvaničnu aplikaciju koja, pored toga što je nepregledna, sadrži veliki broj reklama. Naravno, ove reklame je moguće izbeći plaćanjem Reddit Premium pretplate.

Kao rezultat ovih promena, popularne alternativne aplikacije poput Apollo, Sync for Reddit, Reddit is Fun, Infinity for Reddit, i ReddPlanet najavile su da će prestati da rade odmah nakon 30. juna.

Očekivano, ova odluka je izazvala gnev u zajednici i zbog toga je oko 3.500 podforuma nedostupno počevši od danas, među kojima su i pet najposećenijih – r/gaming, r/aww, r/Music, r/todayilearned i r/pics – svaki sa preko 30 miliona pratilaca.

Većina ovih podforuma biće nedostupna najmanje 48 sati, dok će neki možda ostati zatvoreni dok se ne povuku nova pravila.

(Telegraf.rs)