Apple je navodno predao podatke korisnika hakerima koji su se predstavljali kao organi za sprovođenje zakona

Prema ljudima upoznatim sa ovom situacijom, kompanija je dala osnovne podatke o pretplatnicima zbog falsifikovanih “hitnih zahteva”

Foto: Tanjug/AP

Sredinom 2021. godine, Apple je dostavio podatke o klijentima hakerima koji su se “maskirali” u službenike za sprovođenje zakona, navodi novi izveštaj Bloomberga.

Prema ljudima upoznatim sa ovom situacijom, kompanija je dala osnovne podatke o pretplatnicima zbog falsifikovanih “hitnih zahteva”.

Bloomberg objašnjava da se “obično takvi zahtevi dostavljaju samo uz nalog za pretres ili sudski poziv koji je potpisao sudija. Međutim, za takve hitne zahteve nije potreban sudski nalog”.

Pored Apple-a, Meta - Facebook-ova matična kompanija - takođe je dala podatke korisnika hakerima. Pored njih, i Snapchat je dobio sličan falsifikovan zahtev od iste grupe, ali je još uvek nejasno da li je i ova kompanija pružila informacije.

Za Bloomberg, predstavnik Apple-a se pozvao na deo njihovih smernica za sprovođenje zakona, umesto da pruži formalni komentar.

Smernice na koje se Apple pozvao kažu da se supervizor vlade ili agent za sprovođenje zakona koji je podneo zahtev “može kontaktirati i zatražiti da Apple-u potvrdi da je hitni zahtev legitiman”.

Prema publikaciji, veruje se da iza nekih od falsifikovanih pravnih zahteva stoje hakeri povezani sa grupom za sajber kriminal poznatom kao “Recursion Team”.

Neki od hakera bi mogli biti maloletnici koji se nalaze u Velikoj Britaniji i SAD, kažu stručnjaci za sajber bezbednost. Pored toga, jedan od njih bi mogao biti vođa grupe koja je nedavno hakovala Samsung, Nvidiju i Microsoft.

Od jula do decembra 2020, Apple je primio 1.162 hitna zahteva i pružio je podatke za 93 odsto tih zahteva. Facebook je, s druge strane, primio 21.700 hitna zahteva od januara do juna 2021. i pružio podatke za 77 odsto zahteva.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf.rs)