Google testira sistem koji će zameniti "kolačiće", stručnjaci zabrinuti da stiže nešto još gore

Posle više najava, Google je i zvanično počeo sa testiranjem novog sistema prikupljanja podataka, koji bi mogao da postane potpuna suprtonost onome što se očekivalo...

Foto: Shutterstock

Google je počeo sa uvođenjem novog sistema za praćenje aktivnosti korisnika na internetu kojim se izbegava upotreba "kolačića treće strane", nazvanog Federated Learning of Cohorts - skraćeno FLoC.

Novi sistem, prema tvrdnjama iz Googlea, predstavlja odgovor na agresivno sakupljanje podataka u korist marketinških kompanija pomoću kolačića i prodaju personalizovanog oglasnog prostora. Takva poslovna politika je, inače, tehnološkog giganta u više navrata dovela do sudova u više zemalja sveta.

Međutim, iako iz te kompanije navode da će eliminsanje "kolačića" i uvođenje novog FLoC sistema korisnicima doneti veću bezbednost podataka, internet stručnjaci su zabrinuti da tehnološki gigant iza ideje o jačanju privatnosti korisnika krije i namere od svom daljem monopolu na tržištu, piše Engadget.

Google korisnicima poručuje da će njihovi internet pregledači, iz pomoć FLoC sistema, određivati koja "kohorta" najviše odgovara njihovim ličnim preferencijama i tako ih grupisati sa hiljadama drugih korisnika koji imaju slične internet navike.

- Na stranici se nalazi skripta koja prepoznaje broj "kohorte", a to je drugačije od "kolačića treće strane" koji kompanijama omogućavaju praćenje korisnika na više stranica - kaže Maršal Vejl, produkt menadžer za privatnost u Googleu.

Ovaj budući način prodaje reklamnog prostora, iako najavljen kao sistem koji će korisnicima doneti veću bezbednost podataka, doneo je novu zabrinutost zbog potencijalnog novog monopola Googlea, s obzirom na to da ostatak internet oglašivača i dalje koristi stari načina prikupljanja podataka korisnika putem kolačića.

Testiranje novog sistema zasada obuhvata samo ograničen broj korisnika iz Australije, Brazila, Kanade, Indije, Indonezije, Japana, Meksika, Novog Zelanda, Filipina i SAD-a. Korisnici koji su prethodno blokirali "kolačiće treće strane" neće imati pristup inicijalnoj fazi testa.

(Telegraf.rs)