Od droge, do ukradenih podataka i kompjuterskih virusa: Razbijena naveća ilegalna prodavnica na netu

"Obavljeno je najmanje 320.000 transakcija u kriptovalutama Bitkoin i Monero, a reč je o sumi koja bi mogla da dostigne 140 miliona evra"

Foto: Shutterstock

Najveći sajt za prodaju droge, lažnih dokumenata ili čak falsifikovanog novca, hostovan na darknetu, je otkriven, a osoba koja ga je vodila je uhapšena, saopštilo je tužilaštvo u nemačkom gradu Koblencu.

Administrator DarkMarketa, predstavljenog kao "najveće" prodajno mesto na svetu, 34-ogodišnji Australijanac je uhapšen ovog vikenda na nemačko-danskoj granici, posle čega mu je određen pritvor.

U policijskoj akciji je, tom prilikom zaplenjeno "više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini", dodaje tužilaštvo. Platforma je razbijena nakon što je ugašen server, navodi tužilaštvo Koblenca.

Istraga je trajala više meseci, a nemačka policija je na ovom slučaju sarađivala sa kolegama iz SAD, Velike Britanije, Danske, Moldavije i Ukrajine.

Prema istražiteljima, DarkMarket je bio "verovatno najveće svetsko tržište na darknetu, sa gotovo 500.000 korisnika i više od 2.400 prodavaca".

- Obavljeno je najmanje 320.000 transakcija u kriptovalutama Bitkoin i Monero, a reč je o sumi koja bi mogla da dostigne 140 miliona evra - dodaje tužilaštvo.

Ta platforma je "prvenstveno korišćena za prodaju svih vrsta droga", ali su "u prodaji bili i falsifikovani novac, ukradeni ili falsifikovani podaci o kreditnim karticama, anonimne SIM kartice i kompjuterski virusi".

Prikljupljeni podaci će, kako ističe tužilaštvo, omogućiti dalje istrage u novim pravcima ka preprodavcima, moderatorima i klijentima.

(Telegraf.rs/Beta)