OD SADA I ZA MALU DECU: Fejsbuk ukida zabranu za mlađe od 13 godina!

Politika zabrane pristupanja Fejsbuku mlađima od 13 godina smatra se sredstvom zaštite dece od opasnosti koje vrebaju internetom, ali mnogi roditelji i pored toga nemaju problem da im deca budu na ovoj mreži

Fejsbuk bi mogao ukinuti zabranu registrovanja deci mlađoj od 13 godina na tu društvenu mrežu, javlja "Dejli mejl". Iz kompanije kažu da bi odluka o ukidanju restrikcija mogla doći nakon priznanja da je mnogo 13-godišnjaka otvorilo svoje profile uprkos zabrani.

Objava ove informacije usledila je nakon izlaska kompanije na berzu, gde se cena jedne deonice Fejsbuka kretala oko 38 dolara, prema čemu vrednost firme iznosi više od 100 milijardi dolara. Ukoliko dođe do ukidanja ove granice za prijavljivanje na tu društvenu mrežu, očekuje se "poplava" novih korisnika.

Broj ljudi s kreiranim profilima - trenutno procenjen na 900 miliona aktivnih korisnika - verovatno će premašiti vrtoglavu granicu od jedne milijarde, što bi značilo da je svaki sedmi stanovnik Zemlje na Fejsu.

Simon Milner, glavna odgovorna osoba za politiku Fejsbuka u Velikoj Britaniji, tvrdi da je plan o ukidanju zabrane još uvek u začetku.

- Nesumnjivo je da postoje deca koja lažu o svojim godinama i kreiraju profile na Fejsbuku - rekao je Milner za "Sandej tajms", i dodao da neki od njih to čine uz roditeljsko dopuštenje i pomoć. U Americi postoji strogo pravilo o dobnoj granici pristupanja društvenoj mreži i to pravilo se mora promeniti u celom svetu. Nažalost, mnogi roditelji nemaju ništa protiv što su im deca korisnici Fejsbuka, upozorava Milner.

Politika zabrane pristupanja Fejsbuku mlađima od 13 godina smatra se sredstvom zaštite dece od opasnosti koje vrebaju internetom. Prethodna istraživanja sprovedena u Britaniji pokazuju da je jedno od tri deteta bilo žrtva zlostavljanja na internetu. Takođe, anketa sprovedena 2009. godine otkriva da devojčice četiri puta češće pristupaju Fejsu od dečaka.

(Izvor: Jutarnji.hr / Foto: James Emery)