Ova kompanija "srušila" je Apple na mestu najvrednije na svetu: Procenjena je na 3,5 triliona dolara

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Nvidia je skinula sa trona Apple, kao najvredniju kompaniju na svetu u petak, nakon rekordnog skupa akcija koje pokreće nezasita potražnja za novim superkompjuterskim AI čipovima.

Nvidijina berzanska vrednost nakratko je dostigla 3,53 triliona dolara, dok je Eplova bila 3,52 triliona dolara, prema podacima iz LSEG-a.

U junu, Nvidia je nakratko postala najvrednija kompanija na svetu, pre nego što su je pretekli Microsoft i Apple. Tržišna kapitalizacija tehnološkog trojca bila je neujednačena već nekoliko meseci. Tržišna vrednost Majkrosofta iznosila je 3,20 triliona dolara.

Nvidijine akcije su do sada u oktobru porasle za oko 18%, uz niz dobitaka nakon što je OpenAI, kompanija koja stoji iza ChatGPT-a, objavila rundu finansiranja od 6,6 milijardi dolara. Nvidia obezbeđuje čipove koji se koriste za obuku takozvanih osnovnih modela kao što je OpenAI GPT-4.

"Više kompanija sada prihvata veštačku inteligenciju u svojim svakodnevnim zadacima i potražnja je i dalje velika za Nvidia čipovima“, rekao je Ras Mold, direktor investicija u AJ Bell.

"Svakako smo sad na dobrom mestu i sve dok izbegavamo veliki ekonomski pad u Sjedinjenim Državama, postoji osećaj da će kompanije nastaviti da ulažu u mogućnosti veštačke inteligencije, stvarajući zdrav vetar za Nvidiju".

Nvidijine akcije su u utorak dostigle rekordno visok nivo, nadovezujući se na rast od prošle nedelje kada je TSMC, najveći svetski proizvođač čipova po ugovoru, objavio skok od 54% u kvartalnom profitu koji je, prema prognozama, premašio prognoze, vođen rastućom potražnjom za čipovima koji se koriste u AI.

Sledeći veliki test biće kada Nvidia u novembru objavi rezultate u trećem kvartalu. Nvidia je u avgustu prognozirala prihod u trećem kvartalu od 32,5 milijardi dolara, plus ili minus 2%, u poređenju sa trenutnim prosečnim očekivanjima analitičara od 32,90 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupio LSEG.

(Telegraf.rs / Reuters)