Revolucija u Norveškoj: Društvene mreže zabranjene za ljude u ovim godinama

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock.com

Norveška će povećati minimalnu starosnu granicu za korišćenje društvenih mreža na 15 godina, u okviru napora da zaštiti decu od štetnog sadržaja. Premijer Norveške, Jonas Gar Sture, izjavio je da će borba biti teška, ali da je neophodna politička intervencija kako bi se deca zaštitila od "moći algoritama".

Cilj ove mere je sprečavanje tehnoloških giganata da manipulišu mozgovima dece.

Norveška već ima minimalnu starosnu granicu od 13 godina, ali statistike pokazuju da se ta pravila često krše – više od polovine devetogodišnjaka i 72% jedanaestogodišnjaka ima pristup društvenim mrežama. Zbog toga je vlada odlučila da uvede strože mere, uključujući izmene Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji će zahtevati da korisnici budu stariji od 15 godina kako bi mogli da daju pristanak na obradu podataka.

Biće uvedena i barijera za verifikaciju starosti, kako bi se onemogućilo mlađima od 15 godina da koriste društvene mreže.

Foto: Pixabay

Roditeljska podrška i zaštita prava

Ministarka za decu i porodicu, Šersti Tope, tokom sastanka sa roditeljima u Stavangeru, istakla je da je ova mera osmišljena i kao podrška roditeljima. "Želimo da roditelji imaju sigurnost kada kažu 'ne'. Mnogi žele da zabrane društvene mreže deci, ali nemaju dovoljno podrške da to učine", rekla je Tope. Vlada istražuje načine sprovođenja ovih ograničenja koji ne krše ljudska prava, kao što je uslov posedovanja bankovnog računa za potvrdu starosti.

Ova inicijativa dolazi u vreme kada i druge zemlje razmatraju slične mere. Australija je najavila zabranu društvenih mreža za mlađe tinejdžere, dok Francuska testira zabranu mobilnih telefona u školama za učenike do 15 godina, s mogućnošću implementacije na nacionalnom nivou od januara.

Potencijalni rizici društvenih mreža

Premijer Sture je naglasio da, iako društvene mreže mogu ponuditi zajednicu usamljenoj deci, algoritmi često stvaraju "jednostranost i pasivnost" kod korisnika.

"Sve se dešava prebrzo na ekranima, što može negativno uticati na decu", dodao je premijer. Ovaj zakon je deo šire kampanje za povećanje bezbednosti dece na internetu i smanjenje izloženosti štetnom sadržaju.

(Telegraf.rs)