Ukoliko vam hakuju Facebook, moći ćete da napravite video selfi kako biste brzo vratili nalog

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Meta

Meta je najavila nove korake u zaštiti korisnika od online prevara, sa fokusom na prepoznavanje lica kao alat za detekciju lažnih reklama i brži povratak pristupa hakovanim nalozima. Tehnologija prepoznavanja lica trebalo bi da ubrza identifikaciju "celeb-bait" prevara i omogući efikasniju zaštitu naloga na Facebook-u i Instagram-u, što je deo šire strategije za suzbijanje prevara na platformama.

"Celeb-bait" je naziv za prevare u kojima se koriste slike poznatih ličnosti kako bi se korisnici naveli da kliknu na reklame koje vode do lažnih sajtova, gde se od njih traži da podele lične podatke ili pošalju novac. Meta trenutno koristi automatizovane sisteme za pregled miliona reklama dnevno, ali zbog sličnosti između lažnih i legitimnih reklama, njihova detekcija nije jednostavna. Meta testira upotrebu prepoznavanja lica kako bi uporedila slike u reklamama sa profilnim slikama poznatih ličnosti na Facebook-u i Instagram-u, a ukoliko se potvrdi poklapanje i prevara, reklama će biti blokirana.

Kao dodatnu meru zaštite, Meta planira da proširi obaveštenja unutar aplikacija za javne ličnosti koje su obuhvaćene ovim vidom zaštite, dok će oni imati mogućnost da se odjave iz ovog programa putem Accounts Center-a. Takođe, Meta istražuje mogućnost korišćenja prepoznavanja lica za brže identifikovanje lažnih naloga, koji koriste slike poznatih ličnosti kako bi naveli korisnike da podele osetljive informacije ili uplate novac.

U sklopu povratka pristupa nalogu, Meta testira opciju verifikacije pomoću video selfija, što korisnicima omogućava da brzo verifikuju svoj identitet i povrate pristup nalogu u slučaju gubitka šifre ili kompromitovanog uređaja. Video selfiji će se upoređivati sa postojećim profilnim slikama kako bi se potvrdio identitet korisnika. Nakon završene verifikacije, svi podaci se odmah brišu, a video selfiji su šifrovani i nevidljivi za ostale korisnike.

Meta naglašava da su sve nove mere testirane kroz procese privatnosti i upravljanja rizicima, a korisnici će biti obavešteni o načinu njihovog funkcionisanja. Iako Meta prepoznaje da će prevaranti nastaviti da razvijaju svoje taktike, veruje da će tehnologija prepoznavanja lica omogućiti bržu i precizniju detekciju i suzbijanje prevara. Kompanija planira dalju komunikaciju sa regulatorima, donosiocima politika i stručnjacima kako bi nastavila unapređivanje ove tehnologije.

(Telegraf.rs)