Novi uslovi korišćenja platforme X: AI modeli sada koriste sve vaše objave

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: JRdes / Shutterstock.com

Društvena mreža X je promenila svoje uslove korišćenja, a nova pravila stupaju na snagu 15. novembra. Prema novim uslovima, sve objave korisnika mogu biti iskorišćene za obukuveštačke inteligencije (AI), što uključuje generativne modele i druge vrste veštačke inteligencije. Time korisnici daju globalnu, neekskluzivnu i besplatnu licencu za upotrebu njihovog sadržaja, uključujući njegovu analizu za obuku AI modela.

Korišćenje korisničkog sadržaja za obuku AI modela postaje sve značajnije, jer tehnologija rapidno napreduje. Na platformi X, umetnici i kreativci izražavaju zabrinutost zbog moguće upotrebe njihovih radova za obuku računara koji bi jednog dana mogli zameniti ljude u kreativnim industrijama. Mnogi korisnici već brišu svoje fotografije sa profila u strahu da će lične informacije biti iskorišćene za obuku AI modela.

Ako korisnici imaju bilo kakve primedbe na nove uslove, sporovi će se rešavati u Federalnom sudu Severnog okruga Teksasa ili u državnim sudovima okruga Tarrant, što je više od 100 milja udaljeno od nove centrale kompanije X u Ostinu. Novi uslovi jasno preciziraju da svi korisnici koji nastave sa korišćenjem platforme nakon 15. novembra automatski prihvataju nova pravila.

Promene u privatnosti podataka

Grok, AI četbot kompanije X, već je izazvao kontroverze, uključujući širenje lažnih informacija o izborima 2024. godine i kreiranje nasilnih lažnih slika poznatih političara. Korisnici su do sada mogli da isključe deljenje podataka za AI obuku putem podešavanja, ali novi uslovi više ne garantuju ovu opciju. Platforma sada ima pravo na licenciranje svih sadržaja, bez jasne razlike između javnih i privatnih naloga, piše CNN.

Iako je ovakvo licenciranje uobičajeno za društvene mreže, ono što X izdvaja je transparentnost u namerama, kako navodi Aleks Fink, CEO Otherweb-a, AI platforme za čitanje vesti. Prethodni uslovi isključivali su privatne naloge iz obuke za Grok, ali je to sada nejasno. Ostaje nepoznato da li će korisnici ipak moći da se isključe iz novih uslova, jer pravni dokumenti često daju kompanijama više fleksibilnosti nego opcije u menijima.

(Telegraf.rs)