Da li Tesla krade kultne sci-fi momente za svoje projekte? Producenti Blade Runner 2049 tuže Maska zbog ovoga

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-kolaž: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia, Tanjug/AP

Produkcijska kuća Alcon Entertainment, koja stoji iza filma "Blade Runner 2049", podnela je tužbu protiv Ilona Maska, Tesle i Warner Bros. Discovery, optužujući ih za povredu autorskih prava i "veliku ekonomsku krađu".

Alcon tvrdi da je na nedavnom Tesla događaju u studiju Warner Bros. Discovery u Burbanku, korišćena AI-generisana slika koja podseća na scenu iz filma iz 2017. godine, a sve u svrhu promocije Teslinog robotaksija.

U tužbi je istaknuto da je upotreba ove slike usledila nakon što je Alcon odbio Teslin zahtev za korišćenje originalnog kadra iz filma. U tužbi se dalje navodi da je slika evocirala apokaliptični svet, kao u sceni u kojoj lik Rajana Goslinga istražuje distopijski svet, a prikazivana je 11 sekundi tokom Maskovog govora, gde je spomenuo "Blade Runner" i "apokaliptičnu budućnost".

Mask je tada najavio da će Teslin "Cybercab" ući u proizvodnju do 2027. godine.

Alcon je naglasio da ne želi bilo kakvu povezanost sa Maskom ili Teslom zbog Maskovih "visoko politizovanih, proizvoljnih i kontroverznih stavova, koji ponekad prelaze u govor mržnje". Smatraju da je ovakva "lažna povezanost" između filma "Blade Runner 2049" i Tesle nanela ozbiljnu štetu njihovom brendu, stvarajući konfuziju u globalnim medijima, što su optuženi mogli predvideti.

Dodatan kontekst ovoj situaciji je činjenica da je reditelj filma "I, Robot" nedavno optužio Maska da mu je "ukrao" dizajn futurističkih vozila, što dodatno pojačava osećaj da Tesla pokušava da upotrebi elemente popularne kulture bez odobrenja.

Sporazum između Alcona i Warner Bros. takođe je naveden u tužbi, ali sa ograničenjima u vezi sa pravima na distribuciju filma. Tužba je podneta na federalnom sudu u Los Anđelesu, dok Tesla, Mask i Warner Bros. Discovery nisu komentarisali slučaj.

(Telegraf.rs)