Apple i ovaj kineski gigant su imali tajno partnerstvo koje je trajalo godinama, a ticalo se projekta "Titan"

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: screenshot/twitter.com/Morning Brew

Apple je definitivno odustao od svojih ambicija da razvije autonomno vozilo u okviru projekta poznatog kao "Project Titan". Novi izveštaji sada otkrivaju da je kompanija godinama sarađivala sa kineskim proizvođačem automobila BYD na razvoju specijalnih baterija za ovaj poduhvat.

Ovo tajno partnerstvo, koje je trajalo preko deset godina, konačno je obustavljeno jer je Apple procenio da projekat nije finansijski održiv nakon što su potrošili oko 10 milijardi dolara.

Tokom rada na projektu "Titan", Apple je sarađivao sa više kompanija kako bi razvio ključne komponente za samovozeći automobil. Jedna od njih bila je i kineska kompanija BYD, poznata po inovativnoj tehnologiji baterija, posebno po svojoj Blade bateriji. Iako su Apple i BYD radili zajedno godinama, krajnji rezultat ove saradnje nikada nije ugledao svetlost dana zbog prekida projekta.

Printscreen: Twitter/@appleinsider

Razlozi za kraj partnerstva nisu potpuno jasni, ali postoje pretpostavke da su u igri bile američke sankcije Kini, koje su ograničile poslovanje kineskih kompanija sa američkim partnerima. Apple je u početku bio veoma zainteresovan za BYD-ovu Blade bateriju zbog njene bezbednosti i dugovečnosti, ali ni to nije bilo dovoljno da projekat zaživi.

Iako Apple nije uspeo da kreira svoj autonomni automobil, iskustva i partnerstva proistekla iz projekta "Titan-a" mogla bi da budu korisna u budućim poduhvatima kompanije.

Ovaj neuspeli projekat pokazuje da ni giganti kao što je Apple nisu imuni na skupe lekcije u tehnološkim inovacijama.

(Telegraf.rs)