Microsoft Teams postaje sve gori za besplatne korisnike: Ukidaju se ključne funkcije

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Korisnici Microsoft Teams besplatne verzije uskoro će se suočiti sa značajnim promenama koje bi mogle negativno da utiču na njihovo korisničko iskustvo.

Microsoft je najavio da će ukinuti nekoliko važnih funkcija, uključujući sinhronizaciju sa Google kalendarom, deljenje lokacije i funkciju Safe za čuvanje osetljivih podataka. Ove promene stižu u trenutku kada kompanija prepravlja svoju strategiju za ovu platformu, koja se koristi kako u poslovnom, tako i u privatnom okruženju.

Deljenje lokacije uživo više neće biti dostupno, što znači da korisnici više neće moći da prate ili dele svoje kretanje sa kontaktima. Takođe, funkcija Safe, koja je omogućavala bezbedno skladištenje osetljivih informacija poput bankovnih podataka, takođe će biti ukinuta.

Pored toga, korisnici će izgubiti i mogućnost korišćenja zadataka (Tasks) za deljenje obaveza sa svojim kontaktima ili radnim grupama. Funkcija Mini Teams, koja je omogućavala prikaz malog prozora za čet na desktopu, biće takođe ukinuta.

Microsoft je u saopštenju naveo da razlog za ove promene leži u njihovoj težnji da poboljšaju korisničko iskustvo, čak i ako to znači uklanjanje funkcija koje više ne donose željenu vrednost. Korisnicima se preporučuje da što pre eksportuju sve podatke povezane sa funkcijama koje će biti ukinute, kako bi izbegli gubitak važne informacije, posebno podataka o lokaciji i zadacima. Svi podaci mogu se eksportovati preko Microsoft-ove stranice za izvoz podataka.

Microsoft-ova strategija za Teams u 2024.

Ove promene dolaze nakon turbulentne godine za Microsoft Teams. Kompanija je u aprilu odlučila da odvoji Teams od paketa Microsoft 365, kako bi izbegla kazne od strane Evropske unije. U avgustu, Microsoft je spojio verzije aplikacije za kućnu i poslovnu upotrebu u jedan proizvod, navodeći da je održavanje dve odvojene verzije bilo neefikasno.

(Telegraf.rs)