Epic Games pobedio Google: Play prodavnica pred ogromnim promenama, odluka koja može da promeni ceo Android

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: In Green / Shutterstock.com

U slučaju koji je izazvao ogromnu pažnju tehnološkog sveta, sudija Džejms Donato je doneo presudu koja bi mogla potpuno da promeni Android ekosistem.

Google će sada biti prinuđen da otvori svoju Play prodavnicu aplikacija za treće strane, omogućavajući konkurentima da distribuiraju svoje aplikacije direktno kroz Google Play prodavnicu.

Ova promena će trajati najmanje tri godine, tokom kojih će Google morati da obezbedi pristup aplikacijama konkurentskih prodavnica, osim ako se developeri sami ne odluče da to izbegnu.

Veliki udarac za monopol Google Play prodavnice

Ova presuda je kulminacija sudskog procesa Epic Games protiv Google-a, gde je Epic uspeo da dokaže da je Google izgradio nelegalan monopol putem specijalnih dogovora sa proizvođačima uređaja i developera. Jedna od ključnih pobeda za Epic je što će Google morati da dozvoli korišćenje alternativnih sistema plaćanja u svojoj prodavnici aplikacija, čime će developeri moći direktno da nude svoje metode plaćanja, zaobilazeći Google Play Billing sistem.

Od novembra 2024. godine, pa sve do novembra 2027. godine, Google će takođe morati da:

  • Prekine sa zahtevima da developeri koriste Google Play Billing
  • Omogući developerima da informišu korisnike o alternativnim načinima plaćanja unutar aplikacija
  • Omogući preuzimanje aplikacija izvan Google Play prodavnice, putem direktnih linkova unutar Play prodavnice
  • Dozvoli developerima da postave sopstvene cene za aplikacije, nezavisno od Google-ovog sistema naplate

Nova pravila koja Google mora poštovati

Google će biti ograničen u svojim poslovnim praksama prema developerima i proizvođačima uređaja. Na primer, Google neće moći da deli prihode sa onima koji planiraju da pokrenu konkurentske prodavnice aplikacija, niti da nudi finansijske podsticaje kako bi aplikacije bile ekskluzivno dostupne u Play prodavnici. Google takođe neće moći da potkupljuje proizvođače uređaja ili operatere kako bi unapred instalirali Play prodavnicu, niti da ih sprečava da preinstaliraju konkurentske prodavnice aplikacija.

Iako je ova odluka veliki korak napred za Epic i potencijalne konkurente Google-a, sudija je ostavio Google-u određene mogućnosti da zaštiti sigurnost svog ekosistema. Naime, Google će i dalje moći da postavlja određene sigurnosne standarde, ali oni moraju biti jasno definisani i primenjivani jednako na sve prodavnice aplikacija.

Google planira da uloži žalbu na ovu presudu, tvrdeći da će ove promene imati "neočekivane posledice" koje bi mogle naškoditi korisnicima, developerima i proizvođačima uređaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Novi izazovi za Google

Iako Epic nije uspeo da dobije sve što je zahtevao, kao što je željeni rok od šest godina za ove promene, ova presuda predstavlja značajan uspeh. Tim Svini, izvršni direktor Epic Games-a, proslavio je ovu pobedu izjavom da će Epic Games Store i druge prodavnice aplikacija stići na Google Play već 2025. godine, bez Google-ove "prinudne takse od 30%".

Ovaj slučaj ima dugoročan potencijal da preoblikuje način na koji funkcioniše tržište Android aplikacija, otvarajući vrata većoj konkurenciji i pružajući više opcija za developere i korisnike. Ipak, Google se nada da će uspeti da odloži primenu presude, oslanjajući se na žalbe, što bi moglo, kao i u slučaju Apple-a, produžiti proces godinama.

(Telegraf.rs)