Zašto OpenAI troši milijarde dolara?

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

OpenAI, tvorac popularnog ChatGPT-a, nedavno je prikupio ogromnih 6,6 milijardi dolara, što je možda najveći pojedinačni krug finansiranja u istoriji američkog venture kapitala. Ipak, ta suma neće trajati dugo, jer se troškovi vođenja AI revolucije penju do astronomskih visina.

Jedan od glavnih razloga zašto OpenAI troši milijarde dolara je potreba za ogromnom računalnom snagom potrebnom za obuku novih AI modela. Ovi modeli zahtevaju najnaprednije čipove, uglavnom Nvidia, koji povećavaju račune za energiju i resurse. Pored toga, kompanija troši velike sume novca na podatke koje koristi za obuku modela, a neki od tih podataka moraju biti kupljeni.

Kada je model obučen, održavanje ChatGPT-a i drugih AI servisa, koji imaju milionske korisnike širom sveta, takođe zahteva ogromne resurse. Troškovi za infrastrukturu, korišćenje data centara i energiju su visoki, posebno s obzirom na sve veći broj korisnika koji koriste ove usluge besplatno.

Rast plata i konkurencija za talenat

Pored tehnoloških troškova, OpenAI se suočava sa sve većim zahtevima za stručnjacima u oblasti veštačke inteligencije. Rast potražnje za istraživačima i inženjerima u ovoj oblasti doveo je do velikih troškova kako bi kompanija zadržala vrhunski talenat. U poslednjih godinu dana, OpenAI je udvostručio broj zaposlenih na oko 1.000 ljudi, što dodatno povećava finansijski pritisak.

Iako OpenAI očekuje prihod od 3,7 milijardi dolara ove godine, predviđa se da će kompanija izgubiti čak 5 milijardi dolara, prema analizama "The Times". Samo troškovi obuke mogu dostići 3 milijarde dolara, dok održavanje ChatGPT-a košta oko 4 milijarde godišnje.

(Telegraf.rs)