Apple je uveo ove 3 velike promene u EU: Da li će uskoro stići i kod nas?

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: hanohiki / Shutterstock.com

Apple je pod pritiskom Evropske komisije uveo značajne izmene u funkcionisanju svojih uređaja u Evropskoj uniji, uključujući podršku za alternativne prodavnice aplikacije i alternativne opcije plaćanja.

Iako su ove promene trenutno ograničene na EU, mnogi korisnici se pitaju da li će Apple uvesti slične izmene i u ostatku sveta.

1. Alternativne prodavnice aplikacija

Jedna od najvažnijih izmena odnosi se na omogućavanje alternativnih tržišta aplikacija za iOS i iPadOS uređaje. Korisnici u EU sada mogu preuzimati aplikacije sa različitih platformi, pa čak i direktno sa sajtova aplikacija. Ova opcija ranije nije bila dostupna, a Apple je uveo dodatne mere zaštite, poput notifikacije i autorizacije za aplikacije kako bi osigurao bezbednost korisnika.

2. Veći izbor pretraživača

Pored aplikacija, Evropska komisija je zahtevala da Apple omogući developerima da koriste alternativne pretraživače umesto dosadašnjeg WebKit-a. Ovo može otvoriti vrata za raznovrsnije iskustvo pretraživanja na Apple uređajima, a Google već testira Chromium-based pregledače za iPhone.

3. Nove opcije plaćanja

Korisnici u EU će takođe imati mogućnost da koriste različite načine plaćanja prilikom kupovine aplikacija i usluga. Ova promena smanjuje provizije koje Apple naplaćuje i potencijalno dovodi do nižih cena aplikacija, iako može komplikovati proces podrške i refundacija za korisnike.

Iako su ove promene značajne za korisnike u EU, ne očekuje se da Apple uvede slične izmene u drugim delovima sveta, osim ukoliko vlade ne postave slične zahteve kao Evropska unija.

(Telegraf.rs)