Loše vesti za Amazon Prime Video korisnike: Velike promene stižu sledeće godine, mnogima se neće svideti

N. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Korisnici Prime Video servisa sa reklamama će sledeće godine početi da primećuju više reklama, što će dodatno testirati koliko su korisnici spremni da tolerišu oglašavanje na striming platformama. Amazon je najavio da će u 2025. godini značajno povećati broj reklama koje se prikazuju na Prime Video servisu.

Keli Dej, potpredsednica Prime Video International-a, izjavila je za Financial Times da će Amazon sledeće godine ponuditi više prostora za oglašavanje na Prime Video-u, ali nije otkrila konkretne detalje. Ipak, potvrdila je da će se opterećenje reklamama postepeno povećavati.

Prime Video je sa reklamama startovao početkom 2023. godine, a prema Wall Street Journal-u, korisnici su tada gledali između dva i tri i po minuta reklama po satu sadržaja. Amazon je taj proces započeo "blagim pristupom", pružajući korisnicima minimalno opterećenje reklamama kako bi ih postepeno uveo u novu stvarnost oglašavanja na striming platformama.

Iako Prime Video sa reklamama trenutno ne prekida sadržaj reklamama u sredini, ova praksa bi mogla da se promeni u 2025. godini. Amazon takođe planira da uvede interaktivne reklame, kao što su 'shoppable' oglasi koji će omogućiti korisnicima da direktno iz sadržaja kupuju proizvode ili usluge koje se promovišu.

Foto: Shutterstock

Oglašavanje na Prime Video-u nije značajno ugrozilo broj pretplatnika, izjavio je Dej. Ona je naglasila da je broj korisnika koji su prestali da koriste servis zbog reklama manji nego što je Amazon očekivao. Prema podacima iz jula, manje od desetine pretplatnika Prime Video servisa odlučilo se za opciju bez reklama, i to samo tokom početnih meseci od uvođenja nove usluge.

Dok je Prime Video deo Amazon-ove oglašivačke strategije, on trenutno ne čini veliki deo prihoda kompanije od reklama, koji se pretežno oslanjaju na oglase prikazane na Amazon-ovom sajtu. Međutim, Amazon je već prešao ciljeve u vezi sa prihodima od oglasa na Prime Video-u za 2025. godinu, što pokazuje potencijal za dalji rast ove profitabilne grane.

Amazon koristi taktiku nižih cena reklama u poređenju sa konkurentima kao što je Netflix, što mu daje prednost na tržištu. Kako je striming postao sve popularniji model konzumacije sadržaja, kompanije sada traže načine da dodatno monetizuju svoju bazu korisnika kroz povećanje broja reklama, čime se stvara novi balans između profita i korisničkog iskustva.

Amazon Prime Video je poznat po nekoliko velikih hitova, među kojima su serije The Boys, mračna superherojska satira, i The Lord of the Rings: The Rings of Power, epska fantazija iz univerzuma "Gospodara prstenova". Takođe, među najnovijim hitovima je i serija Fallout, adaptacija popularne video igre, koja je postala pravi uspeh na platformi odmah nakon lansiranja 2024. godine, privlačeći milione gledalaca i dobijajući pohvale zbog vernosti originalnoj igri i bogatog post-apokaliptičnog sveta.

Koliko daleko može da ide Amazon?

Iako je Amazon do sada prošao bez značajnijih reakcija korisnika, preostaje da se vidi koliko će publika biti voljna da toleriše veći broj reklama u budućnosti. Za mnoge, već sadašnje oglašivačke prakse mogu biti dovoljno iritantne, pogotovo uz rastuće cene striming servisa i ograničenja u podeli lozinki.

Striming platforme, kao što su Amazon i Netflix, sve više se oslanjaju na reklame kako bi ostvarile veću zaradu po korisniku. Kako Prime Video planira da povećava broj reklama narednih godina, možemo očekivati da i druge striming platforme slede sličan trend, testirajući granice tolerancije svojih korisnika prema reklamama.

(Telegraf.rs)