Mask zakazao Tesla robotaksi događaj za 10. oktobar: Na šta treba da obratimo pažnju?

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Jose Gil / Shutterstock.com

Ilon Mask već godinama najavljuje autonomne taksije, ali mnogi su sumnjičavi da li će to zaista postati stvarnost.

Sa sve većom konkurencijom na tržištu električnih vozila, Mask sve više ulaže u veštačku inteligenciju i autonomne sisteme, uključujući robotaksije.

Njegova sledeća velika prezentacija, zakazana za 10. oktobar u Los Anđelesu, mogla bi konačno da pruži odgovore na neka ključna pitanja.

Veliki događaj i očekivanja

Mask je najavio da će tokom događaja otkriti prototip nazvan Cybercab i predstaviti najnovije tehnologije vezane za Tesla sistem potpune autonomne vožnje (FSD). Ova prezentacija, koja će se održati u Warner Bros. studijima, već je najavljena kao spektakularni događaj. Mask obećava revolucionarni proizvod koji će, prema njegovim rečima, "učiniti Teslu kompanijom vrednom 10 triliona dolara".

Međutim, pitanja o tehnologiji i bezbednosti ostaju. Na primer, i dalje se ne zna da li će Cybercab imati volan i pedale. Ako ih ne bude imao, Tesla će morati da dobije posebne dozvole od američkih regulatora, što se čini malo verovatnim, s obzirom na to da se druge kompanije poput General Motorsa već godinama suočavaju sa poteškoćama po tom pitanju.

Da li je Tesla autonomna tehnologija spremna?

Ilon Mask tvrdi da će robotaksiji biti spremni za lansiranje već sledeće godine, ali je poznat po tome što često menja rokove i pomera ciljeve. Za razliku od drugih kompanija kao što je Waymo, Tesla koristi neuralnu mrežu koja se oslanja na ogromnu količinu video podataka prikupljenih sa svojih 2,2 miliona vozila na putevima.

Foto: Tanjug/AP

S obzirom na već postojeće probleme sa Autopilot tehnologijom, uključujući brojne nesreće, Tesla je pod pojačanim nadzorom regulatora. Kritičari ističu da se oslanjanje samo na kamere pokazuje nepouzdanim u lošim vremenskim uslovima ili noću, dok druge kompanije koriste kombinaciju kamera, radara i laserskih senzora.

Da li će Tesla robotaksi poslovanje funkcionisati?

Cybercab, ukoliko dobije potrebne dozvole, mogao bi da postane osnova buduće Tesla robotaksi usluge. Maskova vizija uključuje stvaranje "Airbnb-a na točkovima", gde bi vlasnici Tesla vozila mogli da šalju svoja autonomna vozila da prevoze druge korisnike kada ih sami ne koriste.

Ipak, mnoge praktične prepreke ostaju nerešene. Pitanja o odgovornosti u slučaju nesreća, održavanju i čišćenju vozila između vožnji tek treba da budu odgovorena. Tesla posmatrači sa nestrpljenjem čekaju odgovore na ova i druga pitanja, a Maskova prezentacija će biti ključna za budućnost robotaksija.

(Telegraf.rs)