Nvidia je upravo "bacila bombu": Njen novi AI model je otvoren, masivan i spreman da parira GPT-4

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nvidia

Nvidia je napravila veliki korak u svetu veštačke inteligencije predstavljanjem NVLM 1.0 – porodice moćnih open-source modela koji se direktno suprotstavljaju rešenjima vodećih kompanija kao što su OpenAI i Google.

Najmoćniji model iz ove serije, NVLM-D-72B, sa svojih 72 milijarde parametara, pokazuje izvanredne rezultate kako u obradama vizuelnih, tako i u jezičkim zadacima.

NVLM-D-72B ističe se sposobnošću da savlada složene zadatke koji uključuju kombinaciju vizuelnih i tekstualnih informacija. Primera radi, model uspešno tumači slike, rešava matematičke zadatke korak po korak, pa čak i analizira popularne "mimove".

Jedna od najvažnijih prednosti ovog modela je što, za razliku od drugih, povećava tačnost prilikom obrade tekstualnih zadataka, sa prosečnim poboljšanjem od 4.3 procentna poena.

Nvidia je odlučila da otvori pristup ovim modelima, čime prekida praksu skrivanja naprednih AI sistema. Time istraživačima i developerima pruža jedinstvenu priliku da rade sa najnaprednijim tehnologijama, što je potez koji bi mogao značajno ubrzati razvoj veštačke inteligencije širom sveta.

Odgovor istraživačke zajednice

AI zajednica pozitivno je reagovala na odluku kompanije Nvidia. Objavljivanje ovako moćnog modela moglo bi značajno da unapredi istraživanja i da omogući manjim timovima da ravnopravno učestvuju u razvoju veštačke inteligencije. Jedan od istraživača je na društvenim mrežama komentarisao kako je NVLM-D-72B uporediv sa vodećim modelima kao što je Llama 3.1.

Uticaj na AI industriju

Otvoreno objavljivanje modela kao što je NVLM 1.0 može naterati druge velike kompanije da slede sličan pristup, što bi moglo da ubrza razvoj novih tehnologija. Ovaj potez takođe otvara vrata manjim timovima i nezavisnim istraživačima, koji sada imaju pristup alatima koji su ranije bili rezervisani samo za tehnološke gigante.

Ipak, otvaranje moćnih AI sistema nosi i određene rizike. Kako napredne tehnologije postaju dostupne svima, raste zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe. AI zajednica sada se suočava sa izazovom kako da obezbedi odgovornu upotrebu ovih tehnologija.

Nvidia je ovim potezom uzdrmala temelje AI industrije, a kako će se situacija razvijati, ostaje da se vidi. NVLM 1.0 bi mogao otvoriti vrata neviđenoj inovaciji ili doneti nove izazove vezane za etičku upotrebu veštačke inteligencije.

(Telegraf.rs)