Gledanje deepfake sadržaja u ovoj zemlji uskoro krivično delo: Zatvorske kazne i do tri godine

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock.com

Južna Koreja se sprema da kriminalizuje posedovanje i gledanje eksplicitnih deepfake videa, čime se dodatno pooštrava borba protiv zloupotrebe veštačke inteligencije u kreiranju ovog oblika sadržaja.

Novi zakon, koji je već usvojen u Nacionalnoj skupštini, čeka samo potpis predsednika Jun Suk Jeola kako bi stupio na snagu.

Ovim zakonom, svako ko poseduje, kupuje ili gleda ovakve materijale, mogao bi da se suoči sa kaznom zatvora do tri godine ili novčanom kaznom u iznosu do 22.600 dolara.

Borba protiv deepfake sadržaja se pooštrava

Južna Koreja je već ranije kriminalizovala kreiranje seksualno eksplicitnog deepfake materijala sa namerom distribucije, uz kazne do pet godina zatvora ili do 38.000 dolara kazne. Međutim, novi zakon predviđa strože kazne – maksimalna kazna za kreiranje ovakvih sadržaja, bez obzira na nameru distribucije, sada bi mogla da iznosi sedam godina zatvora.

Ova zakonska inicijativa dolazi nakon što je u javnosti poraslo nezadovoljstvo zbog sve češćeg deljenja seksualno eksplicitnih deepfake videa. Jedan od značajnih slučajeva istraživala je južnokorejska novinarka Ko Narin, koja je otkrila da su lica ženskih diplomaca sa Seulskog nacionalnog univerziteta korišćena u deepfake sadržajima. Ovaj slučaj je izazvao šok u javnosti, posebno zbog organizovanog i sistematskog pristupa kreiranju i deljenju takvih materijala.

Foto: Shutterstock

Problemi sa deljenjem deepfake sadržaja među mladima

Poseban problem predstavlja širenje deepfake sadržaja među mladima. Prema izveštajima južnokorejske policije, samo ove godine je 387 osoba uhapšeno zbog povezanosti sa seksualnim deepfake sadržajem, a zabrinjavajući podatak je da su čak 80% uhapšenih tinejdžeri.

Pored toga, južnokorejske vlasti nedavno su pokrenule istragu u vezi sa širenjem ovakvih sadržaja putem platforme Telegram, a CEO ove kompanije, Pavel Durov, suočava se sa ozbiljnim optužbama u Francuskoj zbog omogućavanja širenja sadržaja povezanih sa zlostavljanjem dece. Ova istraga dodatno je pojačala javnu raspravu o odgovornosti tehnoloških platformi u sprečavanju širenja ovakvih materijala.

Globalna reakcija na deepfake skandale

Južna Koreja nije jedina zemlja koja se suočava sa ovim problemom. Na društvenoj mreži X, ranije ove godine viralno su se širile eksplicitne deepfake slike pop ikone Tejlor Svift, što je dovelo do privremene blokade pretrage njenog imena na platformi. Slične mere su preduzete i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su dvojica senatora u maju ove godine predložila zakon koji bi kažnjavao neovlašćeno kreiranje i deljenje deepfake sadržaja kaznama do dve godine zatvora i novčanim kaznama do 150.000 dolara.

Deepfake tehnologija nastavlja da izaziva brojne etičke i zakonske probleme širom sveta, a Južna Koreja je samo jedan od primera zemalja koje pokušavaju da nađu način da se efikasno bore protiv ove zloupotrebe veštačke inteligencije.

(Telegraf.rs)