Nova Gmail pravila od danas na snazi: Proverite ove 3 stvari odmah ako ne želite da izgubite pristup mejlu

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Unsplash

Google je uveo nova pravila za lozinke koja će promeniti način na koji milioni Gmail korisnika pristupaju svojim nalozima, posebno onima koji koriste alate iz Google Workspace paketa. Ova promena dolazi kao deo Google-ove šire strategije unapređenja bezbednosti, što uključuje i eliminaciju aplikacija koje ne koriste napredne metode autentifikacije.

Jedna od ključnih promena odnosi se na ukidanje podrške za aplikacije koje koriste starije i manje sigurne metode za pristup Gmail podacima. Aplikacije koje koriste samo korisničko ime i lozinku više neće imati pristup Gmail nalozima, a Google Sync više neće biti podržan. Umesto toga, sve aplikacije koje žele pristup Gmail nalozima moraće da koriste OAuth, napredniji i sigurniji metod autentifikacije.

Google već neko vreme radi na unapređenju bezbednosti svojih servisa, od uvođenja naprednih metoda autentifikacije kao što su lozinke zasnovane na biometriji, do razvoja post-kvantnih kriptografskih rešenja. Cilj ovih promena je smanjenje rizika od napada koji koriste ukradene login podatke.

Foto: Shutterstock.com

Koga pogađaju nove promene?

Nove mere najviše pogađaju korisnike Google Workspace paketa, dok korisnici standardnih Gmail naloga neće osetiti veće promene. Za korisnike Workspace naloga, ove tri stvari treba da proverite kako ne biste imali probleme da pristupite mejlu:

  1. Ako koristite Outlook 2016 ili stariju verziju, potrebno je da pređete na Microsoft 365 ili noviju verziju Outlook-a.
  2. Ukoliko koristite Thunderbird ili druge klijente, morate ponovo da dodate svoj Google nalog i da podesite IMAP sa OAuth autentifikacijom.
  3. Oni koji koriste iOS ili macOS Mail aplikacije treba da koriste opciju "Sign in with Google" kako bi omogućili OAuth.

Smanjenje upotrebe manje sigurnih metoda autentifikacije

Nova pravila dolaze u trenutku kada sve više istraživanja ukazuje na to da korisnici nisu dovoljno svesni rizika povezanih sa starijim metodama autentifikacije. Nedavno istraživanje kompanije Yubico pokazalo je da više od polovine korisnika i dalje koristi kombinaciju korisničkog imena i lozinke za pristup nalozima, dok značajan deo ispitanika veruje da je to dovoljno sigurna metoda. Ova zastarela praksa je jedan od glavnih razloga zbog kojih Google pooštrava bezbednosne mere.

Sigurnosni eksperti ističu da su ukradeni podaci jedan od glavnih uzroka hakerskih napada, pa je prelazak na napredne metode autentifikacije, poput OAuth, ključan za zaštitu korisnika u digitalnom svetu.

(Telegraf.rs)