Epic Games tuži Google i Samsung: Glavni razlog ova Samsungova funkcija

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-kolaž: Shutterstock, Wikimedia

Epic Games, poznati razvojni studio iza popularne igre Fortnite, ponovo se našao u sudskom sporu protiv Google-a, a ovoga puta je u tužbu uključena i kompanija Samsung. Epic optužuje ove dve kompanije za nelegalno sprečavanje konkurentskih prodavnica aplikacija, čime se onemogućava razvoj nezavisnih rešenja na Android uređajima.

U središtu ove pravne bitke je Samsung-ova funkcija Auto Blocker, koja je prema navodima tužbe dizajnirana da blokira instalaciju aplikacija iz drugih izvora osim zvaničnih prodavnica kao što su Google Play i Samsung Galaxy Store.

Ova funkcija je sada uključena po podrazumevanim podešavanjima na novim Samsung telefonima, a Epic tvrdi da ne postoji način za autorizaciju drugih prodavnica aplikacija, osim ovih zvaničnih.

Razvoj tužbe i Epic-ova borba za tržište

Epic je prvi put tužio Google još 2020. godine zbog sličnih praksi, ali tada nije imao svoju prodavnicu aplikacija. Situacija se promenila 16. avgusta, kada je Epic lansirao Epic Games Store za Android uređaje globalno i za iPhone telefone unutar Evropske unije, gde su nove regulative primorale Apple da dozvoli alternativne prodavnice aplikacija. Međutim, prema tvrdnjama Epic-a, samo mesec dana pre ovog lansiranja, Samsung je aktivirao Auto Blocker na novim telefonima, dodatno otežavajući korisnicima da preuzmu konkurentske aplikacije.

Foto: Epic Games

Epic navodi da je sada potrebno čak 21 korak kako bi se instalirala prodavnica aplikacija treće strane na Samsung telefonu, što mnoge korisnike obeshrabruje da završe instalaciju. Iako Epic na svom sajtu priznaje da isključivanje Auto Blocker-a zahteva samo četiri koraka, kompanija i dalje smatra da je ovaj sistem dizajniran da obeshrabri korisnike i zaštiti monopol zvaničnih prodavnica.

Google i Samsung negiraju optužbe

Google i Samsung negiraju bilo kakve tvrdnje o dogovoru. Google-ov predstavnik za bezbednost Android-a, Dejv Klajdermaher, izjavio je da Google nije tražio od Samsung-a da kreira Auto Blocker. Klajdermaher naglašava da je ova funkcija osmišljena kako bi zaštitila korisnike od potencijalno štetnih aplikacija, i da je cilj obezbediti veću sigurnost, a ne ograničiti pristup aplikacijama.

Samsung, s druge strane, tvrdi da korisnici imaju potpunu kontrolu nad Auto Blocker-om i da mogu isključiti ovu funkciju prilikom prvog podešavanja telefona. Takođe, Samsung naglašava da njihove funkcije prate visoke standarde bezbednosti i zaštite privatnosti korisnika.

Budućnost pravnog spora

Iako Epic još uvek nema konkretne dokaze o navodnoj saradnji između Google-a i Samsung-a, kompanija očekuje da će se ti podaci otkriti tokom sudskog procesa. Takođe, Tim Suini, izvršni direktor Epic-a, tvrdi da se ovaj spor ne odnosi samo na interes Epic-a, već na borbu za prava svih developera aplikacija, jer smatra da su trenutne prakse nepravedne prema nezavisnim prodavnicama.

Kako se sudski proces odvija, jasno je da će ishod ovog spora imati dalekosežne posledice na tržište aplikacija, naročito u kontekstu mogućih promena pravila za distribuciju aplikacija na Android i iOS platformama.

(Telegraf.rs)