Apple odustaje od investicije u OpenAI u poslednjem trenutku, ali ChatGPT stiže na iPhone do kraja godine

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Screenshot Apple video

Prema novom izveštaju The Wall Street Journal-a, Apple više ne planira da investira u OpenAI. Ovo dolazi u trenutku kada OpenAI planira da zatvori investicioni krug vredan 6,5 milijardi dolara sledeće nedelje, uz potencijalne investicije kompanija kao što su Microsoft i Nvidia.

Apple je bio u pregovorima za učestvovanje u ovoj rundi prikupljanja sredstava, što bi predstavljalo retku investiciju tehnološkog giganta u još jednu veliku kompaniju iz Silicijumske doline. Međutim, prema informacijama bliskim situaciji, Apple je nedavno odustao od pregovora, samo nekoliko dana pre završetka kruga finansiranja, koji bi trebalo da se zatvori sledeće nedelje.

Prošlog meseca prvi put su se pojavile informacije da Apple razmatra investiciju u OpenAI, ali nikada nije bilo jasno koliko bi Apple mogao da uloži. Microsoft, s druge strane, već ima značajnu investiciju u OpenAI, držeći 49% udela u njenim prihodima, i sada se očekuje da će dodatno proširiti svoje ulaganje sa dodatnih milijardu dolara u ovoj poslednjoj rundi finansiranja.

Apple i OpenAI partnerstvo i integracija ChatGPT-a

Vesti o Apple-ovoj odluci da ne uloži u OpenAI dolaze usred promena u rukovodstvu i strukturi kompanije. Nedavno je potvrđeno da bivši šef dizajna Apple-a, Džoni Ajv, radi sa OpenAI-jem na razvoju hardverskog AI proizvoda.

Foto: Unsplash

I pored toga, Apple i OpenAI će nastaviti da sarađuju kroz integraciju ChatGPT-a u iOS 18 kasnije koja bi trebalo da stigne do kraja godine. Kroz ovo partnerstvo, ChatGPT će odgovarati na zahteve vezane za opšte informacije u kombinaciji sa Siri. Prema izveštajima Bloomberga, Apple neće plaćati OpenAI-ju za ovu saradnju, niti će OpenAI plaćati Apple-u. Umesto toga, Apple smatra da je izloženost koju OpenAI dobija kroz ovu integraciju "od jednake ili veće vrednosti" od novčane kompenzacije.

(Telegraf.rs)