Apple danas mora da preda "domaći zadatak", sudija ne prihvata izgovore

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Apple, najvrednija kompanija na svetu, morala je ovog vikenda ubrzano da radi na ispunjenju važnog pravnog zahteva. Sudija Tomas S. Hikson odbio je njihov zahtev za produženje roka za predaju 1,3 miliona dokumenata koji se odnose na promene u Apple-ovom App Store-u.

Ove promene su sprovedene u januaru 2021. godine kako bi se ispoštovala prethodna sudska odluka u slučaju između Apple-a i Epic Games-a.

Šta se tačno dešava?

Sudija Ivona Gonzales Rodžers, koja je vodila originalni slučaj između Apple-a i Epic Games-a, naložila je da Apple mora da preda sve dokumente koji se odnose na promene u App Store-u. Epic Games je osporio te promene, tvrdeći da Apple nije u potpunosti poštovao raniju sudsku presudu.

Sud je zahtevao da svi dokumenti, koji obuhvataju period od trenutka donošenja sudske odluke pa do danas, budu predati. Apple je u početku procenio da će morati da dostavi oko 650.000 dokumenata, ali je naknadno otkriveno da taj broj prelazi milion. Apple je tek dva dana pre isteka roka zatražio produženje, tvrdeći da im je potrebno više vremena za pregled ovih dokumenata.

Foto: Tanjug/AP

Sud nije imao razumevanja za Apple

Sudija Hikson je odlučio da ne odobri zahtev Apple-a za produženje roka, navodeći da je kompanija imala dovoljno vremena da završi ovaj proces. Nazvao je zahtev Apple-a "lošim ponašanjem", naglašavajući da kompanija nije na vreme obavestila sud ni Epic Games o povećanju obima dokumentacije.

"Apple je morao unapred da proceni obim posla", rekao je sudija, naglašavajući da s obzirom na resurse koje Apple ima, kompanija može završiti pregled dokumenata za vikend, ako to zaista želi.

Rok za predaju dokumenata ostaje ponedeljak, a Apple će morati da nađe način da završi posao na vreme. Ovi dokumenti su ključni za dalju istragu u vezi sa tvrdnjama Epic Games-a da Apple nije ispoštovao nalog suda iz 2021. godine u vezi sa promenama u App Store-u.

(Telegraf.rs)