Da li Qualcomm planira preuzimanje Intela? Najveće tehnološko spajanje u istoriji na pomolu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema nedavnim izveštajima, Qualcomm je neformalno pristupio kompaniji Intel sa predlogom za preuzimanje, što bi moglo da postane najveće spajanje u istoriji tehnološke industrije. Ovaj potez bi mogao značajno da promeni tehnološki sektor u Sjedinjenim Američkim Državama i da postane prvi veliki antimonopolski slučaj sa kojim bi se suočio novi predsednik SAD-a.

Ovo takođe oslikava brzi pad kompanije Intel, koja je nekada bila najveći proizvođač čipova na svetu. Vrednost akcija Intela opala je za čak 36% u proteklih godinu dana, uprkos malom skoku u petak zbog vesti o Qualcommu. Trenutna tržišna vrednost Intela je oko 93 milijarde dolara, dok je Qualcomm vrednovan na oko 188 milijardi dolara.

Do sada najveće spajanje u tehnološkoj industriji je bila kupovina Activision Blizzard-a od strane Microsofta za 69 milijardi dolara. Vredi napomenuti da je i Broadcom pokušao da preuzme Qualcomm za 117 milijardi dolara 2017. godine, ali je taj dogovor blokirao bivši američki predsednik Donald Tramp zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Foto: Poetra.RH / Shutterstock.com

Intelove poteškoće su počele pre nego što je generativna veštačka inteligencija (AI) postala ključni deo tržišta, ali kompanija nije na vreme prepoznala promene u industriji, posebno u korist čipova koje proizvodi konkurent Nvidia. Nvidia je sada vrednovana na neverovatnih 2,85 biliona dolara. Intel je, međutim, veliki primalac sredstava iz CHIPS zakona, koji ima za cilj povećanje domaćih kapaciteta za proizvodnju čipova.

Za sada, Qualcomm, sa sedištem u San Dijegu, nije zvanično podneo ponudu za Intel, čija se glavna kancelarija nalazi u Santa Klari, Kalifornija. Takođe, nije jasno na koji način bi Qualcomm finansirao ovo preuzimanje, koje bi bilo izuzetno veliko. Postavlja se i pitanje strateške usklađenosti, s obzirom na to da Qualcomm nikada nije upravljao fabrikom za proizvodnju čipova, dok Intel možda neće lako prihvatiti ovakav dogovor.

Najveća prepreka za ovaj posao mogle bi da budu američke antimonopolske regulative, imajući u vidu veličinu i značaj obe kompanije u tehnološkom ekosistemu. Ako bi došlo do spajanja, posledice po industriju bile bi ogromne, a pažnja regulatora i političara gotovo zagarantovana.

(Telegraf.rs)