Da li nas čeka nova tehnološka kriza? Lekcije iz dot-com ere koje AI kompanije ignorišu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pucanje dot-com balona nije bio trenutni kolaps, već postepeno isparavanje vrednosti

Foto: Shutterstock.com

Pucanje dot-com balona početkom 2000-ih godina često se opisuje kao jedan od ključnih trenutaka u istoriji tehnologije i finansija. Ono što mnogi ne znaju je da nije postojao jedan određeni trenutak kada je balon pukao; različiti ljudi su različito doživeli ovaj pad, iako se često povezuje sa događajima iz marta 2000. godine. Ova istorijska epizoda sada postaje sve relevantnija u kontekstu aktuelne ere veštačke inteligencije, koja pokazuje slične znakove preteranog entuzijazma i neizbežne korekcije.

Sredinom 1990-ih, dot-com kompanije su postale sinonim za potencijal ogromnih profita u tehnološkom sektoru, privlačeći investitore širom sveta. Međutim, kako je tehnologija napredovala, postalo je jasno da mnogi startapi ne mogu da opravdaju svoja visoka vrednovanja. Sličan trend primećujemo danas sa kompanijama koje se bave veštačkom inteligencijom. Visoke cene akcija, ogromna očekivanja i gomile investicija koje prate svaku novu tehnologiju mogu brzo postati pretnja ukoliko osnovna vrednost tih kompanija nije realna.

Jedan od ključnih trenutaka tokom dot-com ere bio je spajanje AOL-a i Time Warner-a, koje je mnogima izgledalo kao vrhunac apsurda. Dok su dot-com kompanije bile procenjivane na osnovu potencijalnih, ali nepostojećih profita, ovo spajanje je izazvalo talas skepticizma među investitorima. Slična situacija mogla bi da se dogodi i sa AI kompanijama, gde se vrednovanja temelje na očekivanjima, a ne na stvarnim rezultatima.

Pucanje dot-com balona nije bio trenutni kolaps, već postepeno isparavanje vrednosti. Isto tako, moguće je da ćemo svedočiti sporom padu trenutne AI manije, gde će samo najotpornije i najinovativnije kompanije preživeti i nastaviti da oblikuju budućnost tehnologije.

Jedna od ključnih lekcija iz dot-com ere je da tržište ne oprašta preterani entuzijazam bez realnog osnova. Investitori, potrošači i tehnološke kompanije danas treba da budu oprezni i svesni rizika koje nosi preterano ulaganje u nove tehnologije bez jasnog i održivog poslovnog modela. Dok je tehnologija veštačke inteligencije nesumnjivo revolucionarna, važno je da se izbegnu greške iz prošlosti i da se ostane fokusiran na dugoročne ciljeve i realnu vrednost.

Istorija možda ne ponavlja svoje greške na identičan način, ali sigurno se može naslutiti sličan obrazac. Ako naučimo iz dot-com ere, možemo bolje razumeti kako da upravljamo trenutnom AI revolucijom i izbegnemo sudbinu mnogih propalih startapa iz prošlosti. Najbolje AI kompanije danas imaju priliku da postanu tehnološki giganti sutrašnjice, ali samo ako uspeju da izgrade realnu vrednost i održe stabilan rast u sve turbulentnijem tehnološkom pejzažu.

(Telegraf.rs)