Sudska drama se nastavlja: Ilon Mask ponovo tuži OpenAI i osnivače

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mask traži suđenje pred porotom, a njegov advokat je izjavio da tužba ima za cilj da odgovorni plate za svoje namerne lažne izjave prema Masku i javnosti, kao i da vrate nepravedno stečenu dobit

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask je ponovo podneo tužbu protiv kompanije OpenAI i osnivača Sema Altmana i Grega Brokmana, samo dva meseca nakon što je povukao sličnu tužbu.

Mask u svojoj novoj tužbi tvrdi da su Altman i Brokman izneverili osnivački sporazum kompanije, stavivši profit ispred javnog interesa.

Mask navodi da su ga Altman i ostali obmanuli kada je suosnovao OpenAI 2015. godine, obećavajući da će kompanija biti neprofitna organizacija sa fokusom na sigurnost i otvorenost za dobrobit čovečanstva. Međutim, Altman i drugi su kasnije napustili te ciljeve, što je jasno u partnerstvu OpenAI-a sa Microsoft-om.

Mask traži suđenje pred porotom, a njegov advokat je izjavio da tužba ima za cilj da odgovorni plate za svoje namerne lažne izjave prema Masku i javnosti, kao i da vrate nepravedno stečenu dobit.

OpenAI je odgovorio ukazujući na blog post iz marta, gde su ponovili svoju posvećenost misiji da veštačka inteligencija koristi celom čovečanstvu.

Prvobitna tužba podneta je u martu, ali su Maskovi advokati povukli tužbu u junu bez dodatnog objašnjenja.

(Telegraf.rs)