Europol i FBI uspešno ugasili sajt jedne od najrazornijih ransomware bandi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Europol i FBI, u saradnji sa policijskim snagama iz više zemalja, uspeli su da ugase sajt zloglasne ransomware grupe Ragnar Locker

Foto: Pixabay

U četvrtak ujutru na sajtu ransomware grupe Ragnar Locker, koji je bio platforma za pregovore sa žrtvama i objavljivanje kompromitovanih podataka, pojavilo se obaveštenje od strane FBI, Europol-a i policijskih snaga iz Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Španije, Holandije, Češke Republike i Letonije. Ova akcija označava još jedan korak napred u globalnoj borbi protiv sajber kriminala.

Zamenica portparola Europol-a, Kler Žorž, izjavila je da ne mogu otkriti dodatne informacije o operaciji, ali je potvrdila da je "Europol deo tekuće akcije protiv ove ransomware grupe". Sa američke strane, portparol FBI je odbio da komentariše ovu operaciju.

Ova intervencija je najnovija u seriji operacija koje su započele akcijom protiv ransomware grupe Hive, u januaru ove godine. Grupa Ragnar Locker aktivna je već nekoliko godina i smatra se jednom od najdugovečnijih i najrazornijih u ovom obliku sajber kriminala.

Prema podacima FBI, od aprila 2020. do marta 2022, Ragnar Locker je korišćen za napade na najmanje 52 entiteta, obuhvatajući kompanije u sektorima proizvodnje, energetike, finansijskih usluga i informacionih tehnologija, kao i državne institucije.

Od 2019. godine, grupa koristi taktiku dvostruke iznude: pored blokiranja pristupa sistemima, prete i objavljivanjem ukradenih podataka kako bi izvukli što veće sume novca od svojih žrtava.

Evropske i američke agencije za sprovođenje zakona nedavno su okončale operaciju protiv QakBota, jednog od najstarijih botneta, koji je koristio niz poznatih ransomware grupa, uključujući REvil, Black Basta, Conti, Egregor i MegaCortex, za inicijalni pristup sistemima žrtava.

(Telegraf.rs)