Jedan od najtraženijih hakera na FBI listi provocira američku vladu: Napravio majice sa svojom poternicom

Vreme čitanja: oko 2 min.

On se sada otvoreno šali sa američkim vlastima, nudi majice sa svojom poternicom i pita pratioce na društvenim mrežama da li žele da kupe njegovu robu

Mihail Matvejev, ruski haker koji je našao svoje mesto na FBI-jevoj listi najtraženijih hakera, otvoreno provocira američke vlasti. Ovaj haker, poznat po svojim pseudonimima "Wazawaka" i "Boriselcin", optužen je za razvoj i distribuciju poznatih ransomware softvera kao što su Hive, LockBit i Babuk. Američke vlasti ga takođe optužuju za ozbiljne napade na kompanije i ključnu infrastrukturu ne samo u SAD-u, već i u drugim delovima sveta.

Takođe je okarakterisan kao "centralna figura" u svetu sajberkriminala, što ga je dovelo na jedno od prvih mesta na listi najtraženijih hakera FBI-ja. Prema verovanjima američkih vlasti, Matvejev trenutno boravi u Rusiji, odakle je malo verovatno da će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Ali, za Matvejeva, život ide dalje kao da ništa nije bilo. On se sada otvoreno šali sa američkim vlastima, nudi majice sa svojom poternicom i pita pratioce na društvenim mrežama da li žele da kupe njegovu robu.

Tehnološki portal TechCrunch stupio je u kontakt sa njim preko društvene mreže X, gde je Matvejev potvrdio svoj identitet pokazivanjem slike svoje leve ruke koja ima samo četiri prsta, što je u skladu sa informacijama na njegovoj stranici na FBI-jevoj listi najtraženijih.

Uprkos tome što je pristao na intervju, Matvejev nije odgovorio na ni na jedno od postavljenih pitanja. Umesto toga, žalio se na upotrebu reči "haker", navodeći da je njegova stručnost u drugačijem kontekstu i da ga jedino finansijska motivacija interesuje.

FBI nije želeo da komentariše ovu situaciju, ali Matvejevovi online postupci, koji uključuju davanje dugih intervjua sajber-bezbednosnim novinarima i pisanje o svojim hakerskim aktivnostima, jasno pokazuju da mu nije stalo do toga što je na FBI-jevoj listi najtraženijih. Sve dok ne napusti Rusiju, njegov život može ostati gotovo nepromenjen.

U jednom od svojih video snimaka, koji je uklonio nakon objavljivanja ovog izveštaja, Matvejev je rekao: "Vreme je dobro, klima je dobra, sve je dobro. Čak me i sankcije čine srećnim."

(Telegraf.rs)