Želite da napravite pesmu, ali ne svirate ni jedan instrument? Meta ima zanimljivo rešenje za taj problem

Vreme čitanja: oko 1 min.

AudioCraft, inovativni alat za generisanje muzike i zvuka, menja način na koji muzičari i dizajneri zvuka pristupaju svom radu, obećavajući nove mogućnosti u industriji

Foto: Shutterstock.com

Kompanija Meta predstavila je AudioCraft, najnoviji alat koji koristi veštačku inteligenciju za generisanje visokokvalitetne muzike i zvuka iz teksta. Alat se sastoji od tri modela: MusicGen, AudioGen i EnCodec.

MusicGen je posebno obučen na muzici koja je u vlasništvu ili licencirana od strane kompanije Meta, što ukazuje na poštovanje autorskih prava u procesu generisanja muzike. Model koristi tekstualne podsticaje kako bi kreirao muziku, dok AudioGen, obučen na javnim zvučnim efektima, generiše zvuk iz teksta. EnCodec dekoder omogućava generisanje muzike višeg kvaliteta sa manje grešaka.

Osim što omogućava muzičarima da istraže nove kompozicije i vlasnicima malih preduzeća da jednostavno dodaju zvučne podloge svojim video oglasima, Meta je otvorila mogućnost i za istraživače da prilagode AudioCraft svojim potrebama. Open-source priroda alata pomaže u napretku oblasti AI-generisane muzike i zvuka.

Uz AudioCraft, generativni modeli za zvuk su pojednostavljeni u odnosu na prethodne tehnologije, a alat nudi širok spektar primena, kao što su muzika, zvuk, kompresija i generisanje.

AudioCraft predstavlja značajan iskorak u oblasti tehnologije zvuka i muzike, pružajući novu platformu za inovacije i inspiraciju kako za profesionalne muzičare, tako i za one koji se bave zvukom i muzikom u drugim industrijama.

(Telegraf.rs)