Filmski studiji traže od suda: Reddit treba da identifikuje korisnike koji su diskutovali o pirateriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saslušanje o zahtevu režisera zakazano je za 23. mart

Foto: Shutterstock

Filmski studiji koji su podneli tužbu za kršenje autorskih prava protiv provajdera kablovskog interneta pokušavaju da nateraju Reddit da identifikuje korisnike koji su ostavljali komentare u vezi sa piraterijom piše arstechnica.

Tužba je popunjena 2021. godine protiv kablovske kompanije RCN, od strane produkcije "Bodyguard", "Millenium Media" i drugih filmskih kompanija zbog preuzimanja 34 filma poput Helboja, Ramba V: Do poslednje kapi krvi, Tesle i Mafijaškog telohranitelja.

U pokušaju da dokažu da je RCN zažmurio na kršenje autorskih prava filmova, tužioci su prošlog meseca poslali sudski poziv Reddit-u tražeći identifikacione informacije za devet korisnika.

Reddit je priložio informacije samo za jednog korisnika, ali ne i za drugih osam, pravdajući se da zahtevi nisu u skladu sa Prvim amandmanom.

Sada, filmski studiji žele od federalnog suda da nateraju Reddit da pruži tražene informacije. Takođe Reddit se poziva i na starost pojedinih komentara, s obzriom da su ostavljeni pre više od tri godine.

Tužioci kažu da bi argumenti Reddit-a trebalo da budu odbačeni jer prema saveznim pravilima "informacije koje se mogu otkriti ne moraju da budu prihvatljivi kao dokaz". Ali objave na Reddit-u bi mogle da pomognu studijima da se suprotstave argumentima provajdera da "ne prate pristup pretplatnika ili da imaju mogućnost bilo kakve kontrole nad njihovim ponašanjem".

U jednom slučaju, filmski studio je rekao da objave na Reddit-u pre trinaest godina "utrđuju da RCN ima tehničku mogućnost da prati korisnike. Ako je RCN imao tu mogućnost tada, sigurno je ima i sad".

Saslušanje o zahtevu režisera zakazano je za 23. mart. Tužioci su povukli svoj zahtev za informacijama o jednom od devet korisnika Reddita, ali i dalje žele pristup ostalima.

Video: Kreativna industrija o borbi protiv piraterije

(Telegraf.rs)