Prelazak na tamnu stranu: Sajber kriminalci u oglasima za posao nude IT stručnjacima platu i do 20.000 dolara

Najplaćeniji posao koji su videli analitičari kompanije Kaspersky garantuje mesečnu platu od 20.000 dolara, dok se u oglasima za stručnjake za napade nudi najviše 15.000 dolara mesečno

Foto: Pixabay.com

Sajber kriminal sve više funkcioniše kao i svaki drugi biznis, a na mračnom vebu programerima i hakerima nude se poslovi koji garantuju mesečnu platu, plaćeno slobodno vreme i plaćena bolovanja.

U novom izveštaju kompanije Kaspersky, koja je analizirala 200.000 oglasa za posao postavljenih na 155 darknet foruma u periodu od marta 2020. do juna 2022., hakerske grupe i APT grupe nude poslove uglavnom programerima softvera (61% svih oglasa).

Najplaćeniji posao koji su videli analitičari kompanije Kaspersky garantuje mesečnu platu od 20.000 dolara, dok se u oglasima za stručnjake za napade nudi najviše 15.000 dolara mesečno.

Hakerske grupe traže i analitičare podataka, programere malvera i alata, stručnjake za reverzni inženjering, veb dizajnere i dizajnere fišing emailova, testere malvera i IT administratore.

Prosečna plata za IT stručnjake kretala se između 1.300 i 4.000 dolara mesečno. Dizajneri zarađuju najmanje, a stručnjaci za reverzni inženjering su najplaćeniji među onima iz srednjeg platnog ranga.

Trećina oglasa za posao odnosi se na poslove sa punim radnim vremenom, a isto toliko oglasa odnosi se na poslove koji dozvoljaju fleksibilan raspored.

U nekim slučajevima (8%), radnicima su bili ponuđeni plaćeni odmor i bolovanje, što pokazuje da je nekim poslodavcima na mračnom vebu stalo da svoje ponude učine što atraktivnijim.

Ove ponude su prilično konkurentne u poređenju sa sličnim pozicijama na legalnim tržištima rada i mogle bi privući nezaposlene IT profesionalce ili mlade IT diplomce koji imaju problema da nađu posao.

"Treba napomenuti da su rizici povezani sa radom za poslodavca na mračnom vebu i dalje veći od koristi“, upozorava Kaspersky dodajući da to što nema „zakonito sklopljenog ugovora o radu oslobađa poslodavce svake odgovornosti."

Radnik bi, dakle, mogao ostati neplaćen ili umešan u prevaru, prenosi Informacija.rs.

Najveći broj oglasa objavljen je tokom prvog kvartala 2020., što se poklapa sa ogromnim promenama koje je donela pandemija COVID-19. Drugi skok je zabeležen između četvrtog kvartala 2021. i prva tri meseca 2022.

Kao deo procesa zapošljavanja, sajber kriminalci koji regrutuju novu radnu snagu sprovode probne zadatke kreirane da bi se utvrdio nivo kompetencije kandidata u traženoj oblasti. U nekim slučajevima, poslodavci pregledaju dostavljenu biografiju ili portfolio, a u slučaju jednog od četiri oglasa vodi se razgovor sa kandidatom.

Među karakterističnim primerima koje je izdvojio Kaspersky je i oglas za posao u kome se kandidatima obećavalo da će biti plaćeni sa oko 300 dolara u bitkoinima za testni zadatak.

Neki programeri softvera mogu videti ove poslove kao spas u teškim vremenima političkih nemira, slabe ekonomije ili nemogućnosti da pronađu posao u zemljama u kojima žive.

Međutim, važno je razumeti potencijalne rizike rada za poslodavca na mračnom vebu, a to praktično znači da oni koji razmišljaju o ovakvim poslovima moraju da računaju na to da mogu biti umešani u prevare, da i sami mogu biti prevareni, uhapšeni, krivično gonjeni i na kraju deo svog života provesti iza rešetaka.

Video: Uhapšen prevarant koji je lagao da posluje u Beogradu na vodi

(Telegraf.rs)