Apple možda neće lansirati iPad 11 ove godine, a razlog nije toliko čudan

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Sandor Szmutko / Shutterstock.com

Apple možda neće lansirati iPad 11 ove godine, jer uređaj neće imati neophodan hardver potreban za pokretanje generativnih AI funkcija kompanije.

Da bi podržao Apple Intelligence, uređaj zahteva A-seriju ili M-seriju čipova i najmanje 8 GB RAM-a, što trenutni modeli, poput iPhone 15 i iPhone 15 Plus, ne ispunjavaju.

Ova vest je izazvala nezadovoljstvo među korisnicima koji su očekivali podršku za AI funkcije, s obzirom na nedavne troškove ulaganja u uređaje.

Hardverski zahtevi za Apple Intelligence

Novi iPad 11 moraće da ima značajno jači hardver kako bi mogao nesmetano da koristi Apple Intelligence. Trenutni iPad 10, koji je lansiran 2022. godine, ima A14 Bionic čip i 4 GB RAM-a, što nije dovoljno za generativnu AI funkcionalnost. Čak ni iPad mini 6 iz 2021. sa A15 Bionic čipom i 4 GB RAM-a nije zadovoljio ove zahteve.

S druge strane, iPad mini 7, koji je predstavljen kao jedno od najvećih iznenađenja godine, dolazi sa A17 Pro čipom i 8 GB RAM-a, ali po istoj ceni kao i prethodna verzija, što ga čini veoma atraktivnim izborom, ako zanemarite neke nedostatke.

Ukoliko Apple ipak odluči da lansira iPad 11 2024. godine, moraće da opremi tablet sa A17 Pro čipom i 8 GB RAM-a, što može biti finansijski izazovno zbog visokih troškova proizvodnje ovih komponenti. Apple verovatno planira da ostavi sebi više vremena i prostora za prilagođavanje cene i specifikacija, uz dovoljno motiva za unapređenje performansi.

Fokus na generativnu AI strategiju

Apple-ova strategija generativne AI očigledno dobija sve veću pažnju, s obzirom na to da čak i budžetski iPhone SE 4, čije se lansiranje očekuje početkom naredne godine, dolazi sa A18 čipom i 8 GB RAM-a, što ukazuje na posvećenost kompanije ovom segmentu.

Ipak, Apple Intelligence možda neće biti presudan faktor za sve korisnike, jer trenutni iPad 10 nudi širok spektar funkcionalnosti za pristupačnu cenu od 299 dolara na Amazonu, i to bez podrške za AI funkcije.

(Telegraf.rs)