Novi Apple iPad Mini dolazi sa "osakaćenim" A17 Pro čipsetom

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Framesira / Shutterstock.com

Apple je predstavio novi iPad mini 7. generacije sa A17 Pro čipsetom, istim koji koriste iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Međutim, na zvaničnom sajtu kompanije Apple piše da ovaj model ima samo 5-jezgarni GPU, što ukazuje na to da je ova verzija čipseta slabija u odnosu na onu koja se nalazi u iPhone uređajima. Ovaj detalj je izazvao iznenađenje kod mnogih, jer se očekivalo da će iPad mini zadržati punu snagu A17 Pro čipseta.

Ovakvi čipovi su poznati kao "binned" čipovi, odnosno verzije sa smanjenim performansama, jer ne prolaze sve faze kontrole kvaliteta tokom proizvodnje. To znači da čipset sa 6-jezgarnim CPU-om i 5-jezgarnim GPU-om možda nije bio dovoljno moćan za iPhone modele, ali je Apple odlučio da ga iskoristi za novi iPad mini kako bi bolje iskoristio raspoložive zalihe.

Uprkos tome, A17 Pro čipset u iPad mini uređaju će i dalje pružiti visoke performanse, a očekuje se da će ovaj model dolaziti sa iOS 18.1. Cena uređaja počinje od 499 dolara, a prodaja će početi 23. oktobra.

Ova odluka Apple-a možda iznenađuje, ali verovatno je rezultat nastojanja da se iskoriste postojeći čipovi, naročito nakon što je proizvodnja za iPhone 15 Pro i Pro Max prekinuta zbog lansiranja nove iPhone 16 Pro serije.

(Telegraf.rs(