Prvi USB4 2.0 kabl na svetu obećava brzinu od 80 Gbps, ali dostupnost za sada upitna

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock.com

USB4 2.0 kablovi, koji obećavaju brzine od 80Gbps, napokon su stigli, donoseći revolucionarne mogućnosti za korisnike u vidu bržeg prenosa podataka i moćnijeg punjenja uređaja.

Kompanija Elecom postala je prva koja je dobila zvaničnu sertifikaciju za ove kablove, kako prenosi PC Watch. Planirano je da dva modela kablova budu dostupna sredinom decembra, od kojih jedan nudi brzinu prenosa podataka od 80Gbps sa isporukom snage od 60W, dok drugi podiže snagu na impresivnih 240W pri 48V/5A.

Ovi kablovi će isprva biti dostupni samo u Japanu, a još nije poznato da li će se distribucija proširiti na druga tržišta. Ono što ove kablove čini posebno privlačnim je mogućnost napajanja zahtevnih uređaja, kao što su snažni laptopovi, zahvaljujući podršci za visoke nivoe snage. Pored brzine, podržavaju i DisplayPort za prenos slike u rezoluciji do 8K pri 60Hz.

Međutim, iako Elecom donosi ove opcije već u decembru, prava podrška za USB4 2.0 portove na matičnim pločama verovatno će potrajati. Trenutno nijedna matična ploča nema nativnu podršku za ovaj standard, iako je tehnologija najavljena još 2022. godine. Microsoft već priprema Windows 11 za USB4 2.0 kroz Insider verzije, ali potpuna integracija zahteva podršku za PCI-Express 5.0 x4 vezu, što znači da će biti potrebna sledeća generacija hardvera.

Vredi napomenuti da je USB4 2.0 teoretski sposoban da dostigne brzinu prenosa podataka do 120Gbps u jednom smeru, ali to zahteva asimetričnu konfiguraciju, pri čemu u drugom smeru ostaje na 40Gbps. Takođe, nova specifikacija je unazad kompatibilna sa prethodnim USB verzijama, uključujući USB4 Ver. 1.0, USB 3.2, USB 2.0, pa čak i Thunderbolt 3.

(Telegraf.rs)