Ovaj "anti hi-tech" gedžet je najtanji ručni sat na svetu

U saradnji sa čuvenom kompanijom BVLGARI, poznati japanski arhitekta redizajnirao je ručni sat "Octo finissimo", najtanji automatski hronograf na svetu sa petocifrenom dolarskom cenom

Printscreen: Youtube/Bulgari

Sat BVLGARI "Octo finissimo" predstavljen je 2017. godine u svom elegantnom i modernističkom izdanju. U najnovijoj verziji, poznati japanski arhitekta Tadao Ando dizajnirao je jednostavnu geometriju sa kružnim motivima, a inspiraciju je pronašao u koncentričnim krugovima iz japanskih zen-vrtova.

Krugovi polaze od kazaljke koja pokazuje sekunde i prenose se kao talasi preko celog sata, sa neverovatnim vizuelnim efektom.

Sat ima narukvicu od titanijuma, a na zadnjoj strani je ultra tranki automatski mehanizam sa platinum mikro-rotorom koji je vidljiv kroz poklopac, na kome se nalazi Andov potpis, navodi Designboom.

Serija satova koju potpisuje Tadao Ando ograničena je na samo 200 komada, a dostupni su na japanskom BVLGARI sajtu po ceni od oko 18.266 dolara.

Tadao Ando je međunarodno priznati arhitekta i dobitnik značajnih nagrada. Dizajnirao je mnoge poznate projekte širom sveta, uključujući Crkvu svetla u Osaki, proširenje Clark art institute muzeja i istraživačkog instituta u Masačusetsu, kao i Poly Grand pozorište u Šangaju.

Ono što je interesatno je to da je Tadao Ando samouki arhitekta, koji se isprva profesionalno bavio boksom, a kasnije se zainteresovao za dizajniranje i arhitekturu, koja je postala njegova strast.

Ando u svom radu često kombinuje velike prostore neobojenih betonskih zidova sa drvenim ili kamenim podovima i velikim prozorima.

(Telegraf/T.T.)