Zašto je Tesla prenela većinu svojih BTC fondova u nepoznate novčanike?

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kompanija Tesla je nedavno preselila značajan deo svog Bitkoin fonda u neotkrivene novčanike, pošto je Bitkoin (BTC) porastao na preko 68.000 dolara, dostigavši najvišu vrednost u toku dana od 68.261 dolara. Ovaj skok cena povezan je sa povećanim poverenjem investitora, vođen pozitivnim razvojem na tržištu kriptovaluta. Među ovim dešavanjima su rekordni prilivi u Bitkoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF - Exchange-traded funds), sa preko 550 miliona dolara uloženih u poslednja četiri meseca, što ukazuje na snažan i održiv institucionalni interes za Bitkoin.

Teslina najnovija Bitkoin aktivnost uključivala je prebacivanje preko 11.000 BTC, u vrednosti od približno 770 miliona dolara, u nepoznate novčanike. Ovo označava Teslin prvi veliki Bitkoin potez od početka 2022. godine, kada je prodao veliki deo svog vlasništva.

Vreme ovog transfera je podstaklo spekulacije da se Tesla možda sprema da proda svoj preostali Bitkoin pre predstojećeg izveštaja o zaradi, koji je zakazan za 23. oktobar 2024. Tesla je prvobitno objavio svoju investiciju u Bitkoin od 1,5 milijardi dolara u 2020. godini, ali je od tada prodao većinu toga iznosa. U 2021. godini kompanija je prodala oko 10% svojih Bitkoina. Veća prodaja usledila je 2022. godine, kada je Tesla prodao oko 75% svojih preostalih Bitkoina.

U vreme ove prodaje 2022. godine, Bitkoin se trgovao oko 24.000 dolara, što je značajan pad u odnosu na istorijski maksimum od skoro 69.000 dolara u novembru 2021. Teslin odnos sa Bitkoinom je bio pomalo nedosledan.

U 2021. godini, kompanija je nakratko prihvatila Bitkoin kao plaćanje za svoja električna vozila, da bi nekoliko meseci kasnije poništila tu odluku zbog zabrinutosti zbog uticaja rudarenja Bitkoina na životnu sredinu. Izvršni direktor Tesle Elon Musk je od tada izjavio da bi kompanija mogla razmisliti o ponovnom prihvatanju Bitkoina, ali samo ukoliko se većina rudarenja Bitkoina pokreće zelenom energijom. Međutim, na ovom polju nisu preduzete nikakve dalje akcije.

Trenutno, Bitkoin se približava novom vrhuncu svih vremena, nakon skoka od skoro 30% tokom prošlog meseca. Trgujući iznad 68.000 dolara, Bitkoin se vratio sa najniže vrednosti u septembru od 53.000 dolara.

Ovo napredovanje cene, za razliku od buma vođenog maloprodajom 2017. godine, u velikoj meri je podstaknut institucionalnim investitorima, posebno nakon lansiranja prvih spot Bitkoin ETF-ova. Ovi ETF-ovi su povećali dominaciju Bitkoina na tržištu, pri čemu Bitkoin sada čini preko 57% ukupnog tržišta kriptovaluta.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)