Kako veštačka inteligencija utiče na sektor bankarstva i tržišta kapitala?

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Veštačka inteligencija (AI) bi trebalo da igra ključnu ulogu u određivanju budućeg uspeha institucija u sektoru bankarstva i tržišta kapitala u narednih pet godina. Iako je veštačka inteligencija korišćena u različitim kapacitetima, kao što su algoritamsko trgovanje i nadzor trgovine, njen potencijal je sada spreman da dodatno revolucioniše industriju. AI predstavlja najznačajniji kontrolisani faktor za povećanje konkurentnosti unutar sektora.

Jedan od aspekata AI u bankarstvu, koji najviše utiče na transformaciju sektora, je njegova sposobnost da se uhvati u koštac sa izazovima finansijskih analiza. U prošlosti su banke morale da angažuju stotine zaposlenih da bi delotvornije ili efikasnije obavljale zadatke. AI nudi alternativno rešenje, omogućavajući da se ove funkcije automatizuju uz delić troškova povezanih sa proširenjem ljudskih resursa. Ova sposobnost povećanja operativnih kapaciteta bez pratećih troškova zapošljavanja i obuke osoblja čini AI faktorom promene pravila u bankarskom sektoru. AI Pruža skalabilnost i efikasnost na načine koji su ranije bili nedostižni.

Međutim, uticaj veštačke inteligencije seže daleko od poboljšanja operativne efikasnosti. Sektor je na ivici promene paradigme. Banke prelaze sa gledanja na AI kao na „instrument strategije“, koji im pomaže da ubrzaju isporuku postojećih poslovnih planova, na to da ga tretiraju kao „strategiju cilja“. Ova promena znači da banke počinju da dizajniraju buduće poslovne modele u skladu sa mogućnostima veštačke inteligencije, umesto da jednostavno koriste veštačku inteligenciju za optimizaciju tekućih operacija. Vodeće institucije već preduzimaju korake kako bi uskladile svoje strategije sa transformativnim potencijalom AI, postavljajući teren za novi konkurentski pejzaž u finansijskom sektoru.

Uprkos prednostima, integracija veštačke inteligencije u bankarske operacije dolazi sa izazovima. Da bi se osigurala bezbedna i efikasna upotreba veštačke inteligencije, institucije moraju da se pozabave ključnim pitanjima kao što su etički problemi, usklađenost sa propisima i bezbednosni rizici. Ukoliko se ne vodi računa o ovim faktorima moglo bi izložiti banke reputacionoj i finansijskoj šteti. Stoga, finansijske institucije moraju implementirati robusne okvire za primenu AI, balansirajući između inovacija i opreza.

Kako AI nastavlja da se razvija, njena uloga u bankarstvu i tržištima kapitala će se samo širiti. Sposobnost analiziranja ogromnih skupova podataka, pojednostavljivanja operacija i donošenja informisanih odluka brzinom bez presedana biće od suštinskog značaja za identifikaciju budućih pobednika. Institucije koje uspešno iskoriste sposobnosti veštačke inteligencije ne samo da će poboljšati svoju efikasnost već će i redefinisati svoje strategije i pozicionirati se kao lideri u industriji. Oni koji ne prihvate AI rizikuju da zaostanu u konkurentskom okruženju koje se brzo menja.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)