Kako AI revolucioniše obrazovanje 4.0?

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Veštačka inteligencija (AI) transformiše obrazovni sistem automatizacijom administrativnih zadataka, omogućavajući nastavnicima da se više fokusiraju na smislene interakcije sa učenicima.

AI podržava, a ne zamenjuje, nastavu koju vode ljudi, poboljšavajući personalizaciju i inkluzivnost u okruženjima za učenje.

Međutim, da bi se u potpunosti iskoristile prednosti veštačke inteligencije, neophodno je kreirati nove sisteme zajedno, sa jakim naglaskom na pravičnosti i pristupačnosti, obezbeđujući da nijedan učenik ne bude zapostavljen zbog demografskih ili tehnoloških barijera.

Potencijal veštačke inteligencije u obrazovanju je ogroman, posebno dok se krećemo ka Obrazovanju 4.0, okviru koji je neophodan da bi se ispunili zahtevi Četvrte industrijske revolucije. AI može da igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva Obrazovanja 4.0 pružanjem personalizovanih iskustava učenja, usavršavanjem procena i razvijanjem digitalne i AI pismenosti učenika.

Kako alati veštačke inteligencije nastavljaju da se razvijaju, oni nude nove mogućnosti za podršku nastavnicima automatizacijom rutinskih zadataka, omogućavajući im više vremena da se direktno angažuju sa učenicima i nude personalizovana uputstva.

AI takođe može da revolucioniše ocene znanja učenika nudeći analitiku u realnom vremenu i uvid u performanse učenika, omogućavajući nastavnicima da prilagode svoje strategije podučavanja individualnim potrebama.

Ovaj nivo personalizacije je posebno važan za učenike sa različitim potrebama učenja, kao što su oni koji imaju određene smetnje.

Pružajući prilagođene interfejse i puteve učenja, AI pomaže da se premoste praznine u obrazovanju i osigura da svi učenici mogu napredovati.

Štaviše, razvijanje AI pismenosti među studentima je ključno za pripremu sledeće generacije za tržište rada. Mnogi obrazovni sistemi se bore da reše sve veći jaz u digitalnim veštinama, a integrisanje veštačke inteligencije u nastavne planove i programe može pomoći učenicima da razviju kritičko razmišljanje, rešavanje problema i tehničke veštine neophodne za buduću karijeru.

Podučavanje učenika o veštačkoj inteligenciji, njenom razvoju i rizicima podjednako je važno kao i korišćenje AI alata u učionici.

Međutim, uspešna primena veštačke inteligencije u obrazovanju zahteva pažljivo razmatranje pravičnosti, ekonomskog pristupa i uloge ljudi edukatora. Inovacije veštačke inteligencije moraju biti osmišljene tako da se pozabave postojećim obrazovnim neravnomernostima i osiguraju da budu dostupne svim učenicima, bez obzira na socio-ekonomsko poreklo.

Osim toga, saradnja sa nastavnicima, roditeljima i institucijama je od vitalnog značaja kako bi se osiguralo da su AI rešenja efikasno integrisana u obrazovni sistem, usklađena sa nacionalnim nastavnim planovima i programima i štiteći podatke učenika.

Budućnost će svakako pokazati rezultate.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)