Koje su prednosti plaćanja bitkoinom u međunarodnim transakcijama?

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Američka kompanija za kafu Compass Coffee, sa sedištem u SAD, uspešno je završila međunarodnu kupovinu salvadorske kafe koristeći bitkoin, prema salvadorskom Ministarstvu spoljnih poslova. Horhe Kruz, salvadorski proizvođač uključen u transakciju, primetio je da je primio uplatu za manje od 10 minuta, efektivno zaobilazeći posrednike.

Ova transakcija označava značajan korak u prepoznavanju prednosti bitkoina za prekogranična plaćanja Salvadora. Korišćenje bitkoina omogućilo je američkoj kompaniji da kupi seriju salvadorske kafe po fer cenama, istovremeno osiguravajući da proizvođači dobiju konkurentne cene bez odbitaka koje obično uzimaju treće strane. Ambasador Salvadora u SAD je istakao da ovaj model mogu da koriste sve kompanije u Salvadoru. Dalje je objasnio da je cena koju je salvadorska kompanija dobila za ovu transakciju bila dva do tri puta veća od uobičajenih kotacija na američkim tržištima, demonstrirajući potencijal za bolje određivanje cena kroz direktne transakcije. Brzo poravnanje je omogućeno nakon što su proizvođači poslali probnu seriju kafe, što je kompaniji omogućilo da proceni kvalitet i odobri predloženu cenu.

Ovaj inovativni dogovor je rezultat niza sastanaka između Ministarstva spoljnih poslova Salvadora i američke kompanije tokom 2022. godine, čiji je cilj bio povezivanje lokalnih proizvođača kafe sa kupcima iz SAD. Izvršni direktor američke kompanije je istakao važnu ulogu ambasade Salvadora u olakšavanju ove razmene, navodeći da je njihovo učešće pomoglo u stvaranju vrednih veza za proizvođače na američkom tržištu.

Pored toga, kompanija planira da implementira sistem koji omogućava kupcima kafe da šalju napojnice direktno u bitkoin novčanike proizvođača, povećavajući finansijsku korist za uzgajivače kafe iz Salvadora. Ovaj razvoj događaja ne samo da ilustruje integraciju kriptovalute u međunarodnu trgovinu, već́ takođe sugeriše transformativni potencijal za način na koji se sprovode robne transakcije, obećavajući poboljšanu efikasnost i profitabilnost za proizvođače u Salvadoru.

Kako svet digitalne valute nastavlja da se razvija, ova transakcija pokazuje kako inovativni načini plaćanja mogu pozitivno uticati na tradicionalne industrije kao što je proizvodnja kafe. Ljudi i kompanije još uvek mogu biti podeljeni geografskim ograničenjima i političkim granicama u fizičkom svetu, ali digitalni svet je stvorio mogućnosti za povezivanje. Unutar ovog digitalnog sveta, kriptovalute su ponudile novi način za ljude da prenesu vrednost preko granica lakše i jednostavnije nego što je omogućeno klasičnim načinima plaćanja.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)