Da li je veštačka inteligencija pretnja za zaposlene?

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Veštačka inteligencija (AI) značajno utiče na ljudske resurse (HR), preoblikujući oblasti kao što su organizacioni dizajn, upravljanje talentima i strategije nadoknade. Za efikasno korišćenje veštačke inteligencije, HR lideri moraju da pripreme svoje timove i širu radnu snagu. AI menja poslovne strategije, pri čemu prediktivna AI već́ utiče na funkcije ljudskih resursa identifikujući obrasce u prošlim ponašanjima. Očekuje se da će pojava generativne AI, koja stvara sadržaj, još više poboljšati ovu interakciju. Stručnjaci za ljudske resurse moraju da razumeju uticaj veštačke inteligencije, upravljajući i rizicima i prilikama u različitim domenima ljudskih resursa.

AI može uticati na HR na dva osnovna načina. Prvo, stručnjaci za ljudske resurse ga mogu koristiti za pojednostavljenje operacija, kao što je korišćenje prediktivne veštačke inteligencije za preciziranje skupih zdravstvenih tvrdnji ili korišćenje generativne veštačke inteligencije za izradu opisa poslova. Drugo, rukovodioci ljudskih resursa moraju pripremiti radnu snagu za transformativne promene koje će doneti veštačka inteligencija. Ankete pokazuju da su analitika ljudskih resursa, regrutovanje talenata i učenje i razvoj oblasti koje će najviše imati koristi od veštačke inteligencije. Analitika ljudskih resursa može pomoći u preciziranju strategija zapošljavanja i razumevanju demografije zaposlenih, dok će upravljanje talentima pretrpeti značajne promene, što će zahtevati nove veštine i uloge.

Organizacije treba da predvide kako će se poslovi razvijati kao odgovor na veštačku inteligenciju, fokusirajući se na prekvalifikaciju i usavršavanje svoje radne snage. Analize pokazuju različite nivoe uticaja veštačke inteligencije u različitim industrijama. Da bi se suočile sa ovim izazovima, organizacije bi trebalo da sprovedu analizu zadataka kako bi utvrdile koje uloge mogu biti automatizovane. Efikasna organizacija posla i jasna komunikacija o potencijalnim promenama uloga su od suštinskog značaja za nesmetano upravljanje tranzicijom.

HR profesionalci igraju stratešku ulogu u ovoj transformaciji, jer im je potrebno da razumeju promene koje će veštačka inteligencija doneti i kako da je koriste odgovorno. Usklađivanjem AI aplikacija sa vrednostima kompanije i negovanjem kulture učenja, organizacije mogu da ublaže rizike dok prihvataju prednosti AI tehnologije. Budućnost AI u HR-u zavisi od pametne upotrebe. Oni koji savladaju integraciju AI bez ugrožavanja kreativnosti ili strategije otkriće moćnog saveznika koji će podići njihov rad, a ne zameniti ga. U svakom slučaju, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)