Kako izbeći prevare u svetu kriptovaluta?

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Ulaganje u kriptovalute nudi velike mogućnosti, ali dolazi sa rizicima, posebno za početnike. Mnogi novi investitori prave uobičajene greške koje mogu dovesti do značajnih gubitaka. Evo deset zamki koje treba izbegavati:

1. Nedostatak znanja

Zaroniti u kriptovalutu bez razumevanja kako ona funkcioniše može biti rizično. Obrazujte se o blokčejn tehnologiji i raznim kripto projektima da biste donosili odluke na osnovu informacija.

2. Ignorisanje naknada

Kripto transakcije uključuju višestruke naknade, kao što su naknade za blokčejn, naknade za razmenu i doplate za kreditne kartice. Na primer, kupovina kreditnom karticom može dovesti do značajnih troškova. Istražite ove naknade i izaberite isplative metode i vreme za transakcije.

3. Kratkoročno razmišljanje

Mogućnost brzog profita može dovesti do rizičnih kratkoročnih ulaganja. Usvojite dugoročnu perspektivu, fokusirajući se na solidne projekte sa dokazanim rezultatima. Ova strategija pomaže u izgradnji stabilnijeg portfelja i smanjuje rizik od velikih gubitaka.

4. Čuvanje kriptovaluta u onlajn novčanicima

Online novčanici su zgodni, ali ranjivi na hakove. Za bolju bezbednost, koristite hardverske novčanike van mreže, koji nude robusnu zaštitu za vaše privatne ključeve.

5. Zaboravljanje lozinki ili početnih fraza

Gubitak pristupa vašem novčaniku zbog zaboravljenih lozinki ili početnih fraza može dovesti do trajnog gubitka sredstava. Čuvajte svoje lozinke i osnovne fraze bezbedne i rezervne kopije.

6. Pogrešna adresa novčanika

Greške u unosu adresa novčanika tokom transfera mogu dovesti do nepovratnih gubitaka. Uvek dvaput proverite adrese pre nego što potvrdite transakcije.

7. Izloženost prevari

Kripto prostor je prepun prevara, uključujući phishing i piramidalne šeme. Zaštitite se tako što nikada ne delite svoje privatne ključeve ili osnovne fraze i izbegavajte povezivanje novčanika sa nepouzdanim aplikacijama.

8. Korišćenje pozajmnica

Pozajmnica može povećati i dobitke i gubitke. Novi investitori treba da izbegavaju korišćenje pozajmnice dok ne steknu više iskustva, jer to može brzo dovesti do značajnih finansijskih gubitaka.

9. Prekomplikovane strategije

Složene strategije trgovanja mogu biti rizične i zbunjujuće. Držite se jednostavnijih metoda, kao što je prosek troškova u dolarima, da biste izbegli zamke složenih tehnika trgovanja.

10. Greške u narudžbi

Jednostavne greške u postavljanju naloga, poput grešaka u decimalnim zarezima, mogu dovesti do značajnih gubitaka. Uvek proverite porudžbine i transfere pre nego što ih finalizujete.

Razumevanje ovih uobičajenih grešaka i usvajanje najboljih praksi mogu vam pomoći da se bezbednije i efikasnije krećete u svetu kriptovaluta. Obrazujte se, budite oprezni sa naknadama i bezbednošću i pristupite investicijama sa dugoročnim načinom razmišljanja kako biste zaštitili svoju imovinu. Ipak, pre svega se savetuje oprez jer nakon gubitka kriptovaluta često je već kasno.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)