Kako funkcioniše CryptoGPT, kriptovaluta zasnovana na veštačkoj inteligenciji?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će veštačka inteligencija izmeniti svet kriptovaluta?

Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Jedan od najpopularnijih ChatBot-ova zasnovan na veštačkoj inteligenciji je svakako ChatGPT. Svojom pojavom je izazvao i i dalje izaziva razne oprečne reakcije. Reagovanja se kreću od potpunog nipodaštavanja koncepta pa sve do pripisivanja nerealnih mogućnosti veštačkoj inteligenciji.

U javnosti je malo poznato da postoje testovi kojim se može ustanoviti da li vodite razgovor sa osobom ili sa mašinom. Testove je ustanovio čuveni engleski matematičar Alen Tjuring (1912 – 1954), koji je pored objavljivanja mnoštva naučnih radova uspeo, sa svojim timom, da dešifruje nemački šifarski sistem – Enigmu.

Prema svom tvorcu, test je dobio naziv Tjuringov test koji nepobitno može utvrditi da li razgovarate sa čovekom ili mašinom. Ono što je bitno napomenuti je da do sada ni jedan veštački sistem nije prošao Tjuringov test, odnosno da ni jedan veštački sistem nije dostigao osobine čoveka!

Jasno je da ni ChatGPT nije uspeo da prođe Tjuringov test uprkos zadivljujućim sposobnostima.

Treba imati u vidu činjenicu da je mašinsko učenje metoda koju koristi veštačka inteligencija kako bi neprestano modifikovala sopstvene algoritme. Istini za volju veštačka inteligencija brzo napreduje ali je još uvek daleko od ljudskih sposobnosti.

U jednom trenutku se desilo neizbežno, odnosno došlo je do povezivanja blokčejna sa veštačkom inteligencijom i stvaranja nove kriptovalute CryptoGPT (GPT). Nazvana je prema ChatGPT AI Chatbot-u, koji je oborio sve rekorde kada je registrovao 100 miliona aktivnih korisnika mesečno u prva dva meseca.

CryptoGPT (GPT) je zapravo novopokrenuti protokol koji želi da kombinuje tehnologiju blokčejna, veštačku inteligenciju i monetizaciju podataka kako bi obezbedio vrednost i korisnost za sve učesnike u svom ekosistemu.

Nova kriptovaluta je pokazala svoj kvalitet u pogledu cene već u prvim danima svog nastanka. CryptogGPT je izašao na otvoreno tržište tek 10. marta 2023, što znači da je star tek nešto više od mesec dana.

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Iako prošli učinak nikada ne treba uzimati kao pokazatelj budućih rezultata, saznanje šta je kripto uradio otkako je izašao može nam pomoći da damo neki koristan kontekst ako želimo ili da protumačimo predviđanje cene CryptogGPT-a.

Početna cena nove kriptovaluta je bila 0,03814 USD i uprkos vestima tog dana o kolapsu Silvergate banke uspela je da poraste tokom dana zatvarajući se na 0,04506 USD. Cena tokena je nastavila da raste podstaknuta vestima da će GPT biti izlistan na Huobi berzi dostigla je najviši nivo od 0,1471 dolara pre nego što je 20. marta stala na oko 0,11 dolara.

Nakon oscilacija prethodnog meseca, njena trenutna vrednost je 0,074 USD.

Jedna veoma važna stvar koju treba istaći je da većina kriptovaluta ima takozvanu „belu knjigu“, tehnički dokument koji objašnjava šta je projekat, kako funkcioniše, za šta se koristi i tako dalje. CryptoGPT nema „belu knjigu“.

To je nešto što bi potencijalnog investitora moglo da zabrine jer, po pravilu, investitori vole da znaju ko i u šta ulaže svoj novac. Takođe je vredno napomenuti da platformu CryptoGPT vodi decentralizovana autonomna organizacija (DAO).

To znači da ne postoji centralizovana vlast i, samim tim, nijedna osoba ili odbor koji bi bili odgovorni. Iako ovo nije neuobičajeno u svetu kriptovaluta, to može biti nešto što bi potencijalnog investitora moglo navesti da razmisli o ulaganju u CryptoGPT.

Veštačka inteligencija čini korake u svatu kriptovaluta, kao što to čini i u mnogim drugim oblastima. Kako će dalje teći njen razvoj i kako će uticati na kripto tržište ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)